Oszkár
20 °C
29 °C

Fico szerint lejáratási kísérlet volt a Malina Hedvig-ügy

2010.12.18. 12:32
A volt szlovák miniszterelnök szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy hazudott a lány, amikor azt állította, hogy azért verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt az utcán. Fico szerint az üggyel a kormányát akarták lejáratni, de arra a kérdésre nem adott választ, ki állhatott az állítólagos hangulatkeltés mögött.

A Malina Hedvig-ügyről beszélt Robert Fico volt szlovák miniszterelnök a Sme nevű pozsonyi liberális napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban. Fico szerint az ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. "Ne játsszunk bújócskát. Nyilvánvaló kísérlet történt egy olyan hangulat kialakítására, hogy Szlovákiában támadják azokat az embereket, akik anyanyelvükön beszélnek" - jelentette ki.

Malina Hedviget négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Fico szerint viszont az eset másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

A volt kormányfő nem érzi úgy, hogy a rendőrség hibázott volna az ügyben, és az interjúban bírálta a sajtót. "A média nagyon ügyesen olyan képet alakított ki, mintha még mindig azt vizsgálnánk, megtörtént-e az eset. Erről már rég jogerős határozat született - nem történt meg. Most csak arról van szó, indul-e eljárás Malina Hedvig ellen" – jelentette ki Fico.

A politikus nem tartja hibának, hogy még a hivatalos vizsgálatok befejezése előtt ő és Robert Kalinák akkori belügyminiszter nyilvánosan hazugsággal vádolta Hedviget. Fico és Kalinák akkor azt mondta: bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy Malina Hedvig hazudik, kitalálta a történetet. Fico a szombati interjúban azt állította: most már biztos abban, hogy akkor helyesen járt el, mert az ügyet szerinte a kormány ellen akarták felhasználni.

Arra a kérdésre, ki állhatott a kormánya lejáratására irányuló állítólagos kísérlet mögött, Fico nem adott választ. "Nem beszélek semmiféle konkrét személyről, csak az esettel való visszaélésről. Talán történt valami, de nem úgy, ahogy azt Malina Hedvig leírta" – mondta.

Robert Ficótól eltérően Rudolf Chmel, a jelenlegi szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese december elején megkövette Malina Hedviget. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a szlovákiai lakosság fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. A megkérdezettek 21 százaléka mondta elégedettnek magát, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.