Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Korrupcióért kirúgták a grúz Tengerészeti Ügynökség teljes állományát

2010.12.18. 16:00
A grúz gazdaságfejlesztési minisztérium döntése alapján vesztegetés alapos gyanúja miatt azonnali hatállyal menesztették a tengerhajózással foglalkozó hivatal összes munkatársát. A kaukázusi országban korábban hasonló módon jártak el a rendőrséggel.

Szombaton az ukrán UNIAN hírügynökség közölte, hogy a grúziai Tengerészeti Ügynökség teljes állományát azonnali hatállyal menesztették. Vera Kobalija gazdaságfejlesztési tárcavezető szerint erre a lépésre azután szánta rá magát a minisztérium, hogy az Európai Unió megtiltotta a Grúziában kiállított oklevéllel rendelkező tengerészek alkalmazását az EU kikötőiből kifutó hajókon. A tömeges elbocsátásokon kívül a kormány kezdeményezi a tengerészeti közigazgatás munkájának teljes ügyészségi átvizsgálását, hogy megállapítsák a korrupt vezetők, munkatársak és alkalmazottak által okozott anyagi kár mértékét.

Mihail Szaakasvili elnök közvetlen utasítására az elmúlt évben hasonló okokból gyökeres tisztogatást végeztek a grúz rendőrségnél is. Akkor mintegy 75 ezer egyenruhást, azaz a teljes addigi állomány 90 %-át menesztették, majd helyettük 30 ezer újoncot vettek fel, miközben a rendőrök fizetését a 10-20-szorosára emelték. Azóta állítólag még egy közlekedési rendőr sem fogad el Grúziában kenőpénzt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!