Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Bűnöző volt a Rolls-Royce-os kínai rendőr

2010.12.19. 16:09 Módosítva: 2010.12.19. 16:09
Nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeget halmozott fel egy magas rangú kínai rendőrtiszt irányítása alatt álló bűnszervezet Kínában - közölte vasárnap a kínai állami média. A kínai hatóság egy majdnem egy évig tartó nyomozás után tartoztatták le a banda tagjait, akik főleg illegális szénbányákból gazdagodtak meg. A rendőrtiszt Rolls-Royce-át a rendőrőrs udvarán foglalták le.

A kínai hatóságok több mint húsz vádpontban emeltek vádat a 41 éves Kuan Csien-csün ellen, akit a héten tartóztattak le a Kínai északi részén található Jangcsüan városában - közölte az Új Kína állami hírügynökség. A rendőrtiszt mellett még 44 ember vádoltak meg különböző bűncselekményekkel.

A hatóságok nagyjából 259 millió jüan (nyolcmilliárd forint) értékben foglaltak le vagyontárgyakat a banda tagjaitól. A kínai sajtóban megjelent hírek szerint Kuan nagyjából százmillió jüant (hárommilliárd forint) szedett össze. A rendőrtiszt 29 ingatlannak volt a tulajdonosa, valamint volt egy 8,4 millió jüant, azaz több mint 260 millió forintot érő Rolls-Royce-a is - írta az Új Kína.

A banda ellen már majdnem egy éve nyomoztak a hatóságok, a kína fő széntermelő vidékének számító Sanhszi tartományban. Kuan a vád szerint a kilencvenes évek végén kezdett bűncselekmények szervezésébe. Az eleinte szerencsejátékokkal, és prostitúvióval foglalkozó rendőrtiszt 2004-től kezdett el illegális szénbányákat üzemelni, amiből bandája hatalmas haszonra tett szert.