Hedvig
4 °C
15 °C

Terrorriadó volt Rómában az éjféli mise alatt

2010.12.25. 01:24 Módosítva: 2010.12.25. 01:25
Az olasz hatóságok emelt szintű riadókészültségben voltak a szokásos éjféli szentmise alatt, miután tegnap több római nagykövetségen bomba robbant. A pápa angolul szólt a BBC rádióban a világ angol nyelvű katolikusaihoz, majd éjfélkor a békéért imádkozott.

XVI. Benedek pápa bemutatta péntek este 22 órakor a szokásos éjféli misét, amelyen a békéért imádkozott. Eközben is azonban az olasz hatóságok emelt szintű riadókészültségben voltak, mert az ország újabb terrortámadástól tartott a csomagbombákkal elkövetett előző napi merényletek után.

A pápa éjféli miséjét mintegy 10 ezer ember hallgatta a helyszínen a zuhogó eső ellenére.

"Ezen az órán hálával telve csatlakozunk mindannyian az évszázadok énekléséhez, amely egyesíti az eget a Földdel, az angyalokat az emberekkel. Add Urunk, hogy minél többen csatlakozhassunk hozzád a szeretetben, és váljunk a béke embereivé!" - mondta.

Az egyházfő előzőleg rendhagyó módon indította el a karácsonyi ünnepségeket. A BBC brit közszolgálati rádióban elhangzott a pápa angol nyelvű üzenete, amelyet az angol anyanyelvű keresztényekhez intézett. A beszédet még szerdán vették föl.

A csütörtöki merényletekben csomagbombák súlyosan megsebesítették Chile, illetve Svájc római nagykövetségének egy-egy alkalmazottját.

A Vatikánban az utóbbi két év karácsonyán történt egy-egy incidens. Egy zavart elméjű nő 2008-ban és 2009-ben is nekirontott az egyházfőnek, miközben ő végigsétált a Szent Péter-bazilika főhajóján. Tavaly sikerült a földre rántania a pápát. Most azonban semmi rendkívüli nem zavarta meg a misét.