16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

19 embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától

2010.12.27. 14:07 Módosítva: 2010.12.27. 14:09
Eddig 19-en veszítették el szlovák állampolgárságát idegen ország állampolgárságának felvétele miatt - derült ki a szlovák belügyminisztérium kimutatásából, amelyet a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági napilap közölt. Közülük tízen osztrák, hatan pedig német állampolgárságért folyamodtak, míg egy-egy személy a holland, az olasz, illetve a magyar állampolgárság kérelmezése miatt veszítette el szlovák állampolgárságát.

Szlovákia a külföldi magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar állampolgársági törvényre válaszul módosította saját jogszabályát úgy, hogy aki kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. A Robert Fico kormánya által kezdeményezett törvény július 17-én lépett életbe.

"Minden esetben olyan szlovák állampolgárokról van szó, akik külföldön élnek, különben nem veszítették volna el állampolgárságukat" - nyilatkozta Alena Koisová, a belügyminisztérium szóvivője.

Gál Gábor, a Híd magyar-szlovák polgári párt parlamenti képviselője a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a magyar törvény hatályba lépése után Szlovákiában csak kevesen fognak magyar állampolgárságért folyamodni. Hozzátette: ő maga sem készül erre.

Az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány módosítani kívánja a jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt, de egyelőre nem tudni pontosan hogyan, mert többféle elképzelés és javaslat létezik. A hatályos törvény szerint 3319 eurós bírsággal sújtható az a szlovák állampolgár, aki nem jelenti be, hogy kérte vagy megszerezte más ország állampolgárságát.

A Hospodárské Noviny kommentárjában úgy véli: a kettős állampolgárság megtiltása, amelyet a Fico-kormány vitt keresztül, "szerencsétlen döntés volt". Mindennek ellenére jelenleg jobb lenne, ha a "lex Fico" maradna érvényben, mert a Radicová-kormány nem tudja, mivel helyettesítse ezt a jogszabályt. "Ez hiba. Szlovákiának szüksége van a kellően szigorú állampolgársági törvényre - mint Orbán (Viktor) arrogáns politikájára adott válaszra" - írja a szerző.

Dag Danis szerint Magyarország állampolgársági törvénye módosításával "durván megszegte" a második világháború utáni szerződéseket, a nemzetközi jogot és a szlovák-magyar alapszerződést.

"Orbán törvényének lényege az, hogy a magyar államhoz csatolja (annektálja) a magyar kisebbségeket. Függetlenül azon országok jogaitól és érdekeitől, amelyekben ezek a kisebbségek élnek. Miután Orbán szemtelenül ignorálta a szomszédos államokat, minden jogunk megvan arra, hogy hasonlóan kemény válaszintézkedéseket foganatosítsunk kirohanásai visszaverésére" - szögezi le a szerző.  • Hírek
  • Hírek