Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Óriási hóvihar bénította meg az USA-t

2010.12.27. 17:59
Vasútvonalak állnak, buszjáratok, repülőket töröltek az Egyesült Államok keleti partját sújtó óriási hóvihar miatt. Az óránként a 128 kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt több tízezren maradtak áram nélkül Massachusetts és Rhode Island területén. 128 éve először volt fehér karácsony Atlantában.

Súlyos hóvihar bénította meg a közlekedést hétfőn az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, az erős széllökések és havazás miatt sok száz repülőjáratot töröltek, több százezren rekedtek a repülőtereken. A főbb vasútvonalakat is lezárták, a busztársaságok sem szállítottak utasokat.

Massachusetts államban, a Bostonba vezető autópályák hétfő reggel szinte teljesen üresek voltak, ugyanis a szélsőséges időjárás miatt az ingázók többségének munkáltatójuk szabadnapot adott.

New York három fő repülőtere összesen 1400 járatot törölt, és előreláthatólag keddig nem tudják biztosítani a repülőgépek menetrend szerinti közlekedését. A John F. Kennedy és a LaGuardia repülőtér hétfőn zárva tart.

Az Amtrak amerikai vasúti cég New York és Maine állam között nem közlekedtet vonatokat, illetve az ország legforgalmasabb személyszállító vasútvonal-hálózatán, a Long Island Rail Roadon (LIRR) is szünetel a közlekedés.

A hatóságok az Egyesült Államok északkeleti partvidékén óva intenek az autózástól, tekintettel arra, hogy a látótávolság sok helyen nullára csökkent. Az óránként a 128 kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt több tízezren maradtak áram nélkül Massachusetts és Rhode Island területén.

Hétfőre Delaware államtól kezdve egészen az ország északkeleti csücskén lévő Maine-ig hóviharra adtak ki figyelmeztetést. Észak-Carolina, Virginia, New Jersey, Maine, Maryland és Massachusetts rendkívüli állapotot hirdetett. Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója arra kérte a lakosságot, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne induljon útnak.

Szokatlan módon az Egyesült Államok délkeleti részén, így Alabama és Mississippi területén is havazik, 128 év után most először fehér volt a karácsony a Georgia állambeli Atlantában.