Szerbia az albán kormányfőt is belekeverte a szervkereskedelmi ügybe

2010.12.27. 22:17 Módosítva: 2010.12.27. 22:21
A szerb ügyészség bűnrészességgel vádolja a szervkereskedelmi ügyben az albán kormányfőt, aki az egyik szerb lap szerint már miniszterelnökként utasítást adott a koszovói háború alatt elhurcolt szerbekről szóló dokumentumok megsemmisítésére.

Az egy évtizeddel korábbi, állítólagos szervkereskedelemben való bűnrészességgel vádolta meg Szerbia Sali Berisha albán kormányfőt. A háborús bűncselekményekben illetékes belgrádi ügyészség közleménye szerint az 1998-99-es koszovói háború idején Berisha - akkor még albán ellenzéki politikusként - a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik legfőbb fegyverszállítója volt.

A Politika című szerb újság értesülései szerint a fegyvereket annak idején Berisha észak-albániai házában adták át a Koszovó függetlenségéért harcoló alakulat embereinek.

Ugyancsak a Politika számolt be arról, hogy Berisha 2008-ban - már miniszterelnökként -  utasította az ország biztonsági szolgálatait mindazoknak a dokumentumoknak a megsemmisítésére, amelyek utalásokat tartalmaznak Koszovóban foglyul ejtett nem albán nemzetiségű személyek Albániába szállítására, illetve az állítólagos szervkereskedelemre és meggyilkolásukra.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekményekben illetékes belgrádi ügyész szerint 1999-ben és 2000-ben mintegy négyszáz szerb fogoly és száz további nem albán nemzetiségű koszovói lakos került a szervkereskedők karmai közé.

Az Európa Tanács (ET) jogi- és emberi jogi bizottságának jelentéstevője, Dick Marty két hete Hasim Thaci koszovói miniszterelnököt gyanúsította meg azzal, hogy ő állt a maffiaszerű, szervkereskedéssel foglalkozó hálózat mögött. Szerbia erre hivatkozva nemzetközi vizsgálatot követelt.

Néhány nappal ezelőtt Albánia maga is nemzetközi vizsgálatot kért a Tiranát is érintő vádak tisztázására.  • Tippek
  • Árfolyam