Friderika
10 °C
18 °C

A bolíviai titkosszolgálat bérelhette fel Rózsa Floreséket

2010.12.30. 15:55 Módosítva: 2010.12.30. 19:08
A Wikileaks által megjelentetett távirat szerint az USA bolíviai nagykövetsége úgy értesült, hogy Eduard-Rózsa Florest és társait tőrbe csalták, hogy ürügyet generáljanak egy politikai leszámoláshoz.

A bolíviai kormány azt állította, hogy a hatóságok egy terrorista csoportot számoltak fel, amelyet Santa Cruz-i ellenzéki vezetők fogadtak fel az államfő meggyilkolására, és fegyveres lázadás kirobbantására. A nagykövetséget tájékoztató forrás szerint viszont a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat - konkrétan Jorge Santiesteban ezredes, a rendőrségi hírszerzés vezetője, és a helyettese, Walter Andrade őrnagy - szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

A távirat figyelmeztet ugyanakkor, hogy bár a "a jó helyen lévő" forrás korábban szavahihetőnek bizonyult, a nagykövetségnek nincs módja a beszámoló alátámasztására.

A meg nem nevezett forrás nem sokkal az események kezdete, a 2009. április 16-i kommandós akció után jelentkezett. Az egyik Santa Cruz-i szállodában végrehajtott támadásban, amelyet Santiesteban ezredes irányított, agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A 2009 májusi diplomáciai távirat a forrás állítását idézve azt írja, hogy a titkosszolgálat azért likvidálta Rózsa Florest és társait, hogy "eltörölje a nyomokat, és hamis bizonyítékokat helyezzen el". Tóásó és Tadic szerinte "azért menekült meg, mert nem voltak az összeesküvés fő áramlatában, és mert a hatóságok őket használták volna tanúként az összeesküvés alátámasztására".

A táviratban a nagykövetség már az ügy kezdetén jelezte nyugtalanságát, mivel "egy jó összeesküvésből nem hiányozhat az Egyesült Államok" sem. Félelmeit megerősítette az, hogy ez év elején a bolíviai ügyészség bejelentette: rábukkant Rózsa Flores olyan elektronikus leveleire, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy kapcsolatban állt a CIA-vel.

A lap felidézi a hírhedt venezuelai terrorista, Ilich Ramírez (Carlos) véleményét is, akivel Rózsa Flores barátságban volt. Ő elutasította a bolíviai kormány azon állítását, hogy Rózsa Flores "a szélsőjobboldal orgyilkosa".

A kiszivárogtatást a bolíviai kormány "pletykaírásnak" minősítette, és elutasította. Sacha Llorenti államminiszter (belügyminiszter) egy La Paz-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezzel a verzióval kétségbe akarják vonni "a bolíviai szuverenitás és területi egység védőinek egyik fontos tettét".

"Nincs kétség, hogy a terroristák fel akarták osztani a haza területét" – jelentette ki. A miniszter felhívta a figyelmet a táviratnak arra a kitételére, hogy a követség maga is elismerte: nem tudta megerősíteni vagy leellenőrizni a "híresztelések" igazságtartalmát.