Gyárfás
19 °C
35 °C

57 újságírót öltek meg idén

2010.12.31. 08:00
Kevesebb újságírót öltek meg hivatásának gyakorlása közben az idén, mint tavaly, de a sajtó munkatársainak a túszul ejtése továbbra is növekvő tendenciát mutat - derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet csütörtökön Párizsban nyilvánosságra hozott összesítéséből.

A jelentés szerint 2010-ben 57 újságírót öltek meg a világon a tavalyi 76-tal szemben. Az idén viszont 51-et raboltak el, míg 2009-ben 33-at. Az RSF emlékeztet arra, hogy 2008-ban még kevesebb, 29 újságíró került emberrablók fogságába.

A szervezet összeállítása megjegyezte, hogy idén kevesebb újságíró vesztette életét háborús övezetekben. Ugyanakkor egyre nehezebb azonosítani az újságírókat meggyilkoló csoportokat, amelyek lehetnek maffiaklánok, fegyveres, illetve vallási szervezetek vagy akár állami szervek is.

A jelentés úgy tartja, hogy az érintett országoknak nagy felelősségük van abban, hogy a tettesek ne maradjanak büntetlenek. Ha a kormányok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, cinkosságot vállalnak velük - fogalmaz a jelentés.