István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Felesküdött Brazília első női elnöke

2011.01.01. 20:20 Módosítva: 2011.01.01. 20:21
Szombaton letettette a hivatali esküt Brazília történelmének első női elnöke, a 63 esztendős Dilma Rousseff. Az egykori marxista gerilla aktívan közreműködött az 1964-85 közötti diktatúra elleni küzdelemben, három évet töltött börtönben, ahol katonai fogvatartói megkínozták.

A választási kampányban még viszonylag ismeretlennek számított közgazdász mentorát, Luiz Inácio Lula da Silvát váltja. A páratlan népszerűséget élvező eddigi elnök (rokonszenv mutatója 80 százalék felett áll) mindent megtett, hogy kiválasztottja elnyerje hivatalát.

Az egykori marxista gerilla egy 1953-as Rolls Royce-ban érkezett ünnepélyes beiktatására, a Szenátus épülete előtt sokezres tömeg üdvözölte. Rousseff aktívan közreműködött az 1964-85 közötti diktatúra elleni küzdelemben, három évet töltött börtönben, ahol katonai fogvatartói megkínozták. Az ünneplők között ott voltak egykori cellatársai is.

Dilma Roussef október 31-én, miután leadta szavazatát (Fotó: Jefferson Bernardes)
Dilma Roussef október 31-én, miután leadta szavazatát (Fotó: Jefferson Bernardes)

Rousseff virágzó gazdaságot örököl, ám a szociálpolitikai kihívások árnyékában bőven akad majd tennivalója, mindenekelőtt a gazdaság konszolidálása. Ebben bizonyára segítségére lesz a sokmilliárdos Növekedésfokozó Program Alap(PAC) élén szerzett tapasztalata, az infrastruktúra fejlesztése és a szociálpolitikai projektek megvalósítása kormányzati rutinnal értek föl.

Eltérően Lulától, Rousseff nem származik "mélyszegény" családból, de a bolgár bevándorlók gyermekeként született baloldali politikus szintén a Munkáspárt (PT) tagja. Hadat üzent a szegénységnek, és célja, hogy eltüntesse a nyomort Brazíliából. Megfigyelők úgy vélik, hogy kormányzata igyekszik majd tovább növelni az állami szerepvállalást a gazdaságban.

Brazília fényes politikai és gazdasági jövő előtt áll, ígéretes az ország partjainál felfedezett és kitermelésre váró hatalmas olajkészlet, és várhatóan emeli majd tekintélyét a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia megrendezése.