Kevesebb eltűntet kellett keresniük a horvát tengeri mentőknek

2011.01.04. 15:05
Csökkent az Adrián életüket vesztettek száma, 2010-ben a korábbinál kevesebb eltűnt felkutatásában kellett segédkezniük a horvát tengeri mentőknek - közölte kedden a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium.

A rijekai központú tengeri kutatási és mentési szervezet 2010-ről készült statisztikája szerint az Adriai-tenger horvát felségvizein összesen 944 embert sikerült kimenteniük. A korábbi évhez képest 11 százalékkal több - összesen 373 - bevetésen vettek részt a vízi mentők, de egy százalékkal, vagyis 13 emberrel kevesebbet kellett partra vinniük.

A vízi mentők 59 sérültet láttak el, és 3 eltűntet tartanak nyilván. Tavaly kevesebb halálos áldozatot is követelt a tenger. A 2009-es 26-hoz képest 2010-ben csak 24-en lelték halálukat a vízben. A halálos kimenetelű tragédiák között hat búvárbaleset volt. Hét halász, öt fürdőző, valamint három hajóutas és egy hajó személyzetének tagja is az áldozatok közé tartozik, de volt két hőlégballonos is, akik még a nyáron vesztek a tengerbe.

Az Adria horvátországi partjainál 179 bajba került hajó kikötőbe juttatásánál is segítettek a mentési szervezet munkatársai. Legtöbbször motorhibák, a kiürült üzemanyagtartály vagy a fedélzeten lévők orvosi ellátása miatt hívták a tengeri mentőket.

A horvát mentési szervezet a kimentettek nemzetiségéről nem közölt statisztikát, de az MTI tavaly több esetben is beszámolt arról, hogy magyar búvár holttestének felkutatásában vagy kigyulladt hajón megsérült magyar állampolgár ellátásában is segédkeztek.

A zágrábi tárca közölte, hogy a tengeri balesetek oka leginkább a hajózási tapasztalatok, a felszerelés vagy a legénység hibája miatt következett be. Azt tanácsolják, hogy a hajózók minden esetben érdeklődjenek a várható időjárásról, a fürdőzők pedig megfelelő úszástudás nélkül kizárólag a strandok kijelölt területein belül maradjanak.