Fejbe lőtték Giffords amerikai képviselőnőt

2011.01.08. 20:55 Módosítva: 2011.01.09. 12:54
Fegyveres támadó adott le 20 lövést az arizonai Tucsonban. Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőt fejbe lőtték, kórházba szállítás után megműtötték, állapota súlyos. További hat ember meghalt, több sérült is van. Az afganisztáni háború veteránja a Myspace-en búcsúzott barátaitól.

Fejbe lőtték az arizonai Tucsonban Gabrielle Giffordsot, a Demokrata Párt tagját, állapotáról sokáig nem voltak biztos információk. Előbb arról cikkezett az NPR és a CNN, hogy a képviselőnő elhunyt, majd a kórház szóvivője azt mondta, állapota súlyos. A CNN friss jelentése szerint a politikust megműtötték, de továbbra is életveszélyes állapotban van. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a túlélési esélyeivel kapcsolatban.

Rongyos és zavart elméjű lövöldöző

Korábban Darci Slaten, a tucsoni egyetemi klinika szóvivője elmondta, a politikust fejlövés érte. A szóvivő elmondta, hogy a kórházba tizenegy személyt vittek be, köztük egy gyermeket, akinek az állapota válságos. A sebesültek között van egy szövetségi bíró is - jelentette a CNN.

A hírek szerint a képviselőnő a választókkal találkozott a Safeway szupermarketnél, ahol egy fegyveres férfi, Jared Lee Loughnert kezdett lövöldözni, akiről a New York Times azt írta, hogy 21 éves, fehér bőrű, rövid hajú, aki elég rongyosan volt felöltözve. Az FBI egy névtelenséget kérő illetékese szerint a támadó automata fegyvert használt.

Loughner, aki sajtóértesülések szerint az afganisztáni háború veteránja a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá.

A YouTube videómegosztóra feltöltött nyilatkozatában azt mondta, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Giffords körzetében túlságosan sok az írástudatlan és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaznak. Mint kiderült, egyik kedvenc olvasmánya Hitler Mein Kampfja volt.

A rendőrség szerint még további hat ember elhunyt, tucatnyian megsérülhettek a tizenöt-húsz lövésben. A fegyveres támadót a járókelők segítségével elkapták a lövöldözés után. A rendőrség szerint a zavart, de beszámítható tudatállapotú Loughner egyelőre semmit nem mondott az indítékáról.

A hatóságok azt gyanítják, hogy Jared Lee Loughnernek volt egy társa is. Nyilvánosságra hoztak vasárnap egy olyan képet, amelyet egy biztonsági kamera rögzített. A képen egy sötét hajú, farmer nadrágot és dzsekit viselő, 40 és 50 év közötti fehér férfi látszik, amint zsebre dugott kézzel éppen besétál a szupermarketbe. Az üzlet előtt találkozott a képviselő a szavazóival a lövöldözést megelőzően.

Többször megfenyegették

A demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozó képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A képviselőnő támogatta az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

Giffordsot először 2006-ban választották meg, elnökként ő vezette az űr- és légügyi albizottságot. Férje, Mark Kelly a Nasa asztronautája, aki a nemzetközi űrállomásra vezetett volna egy csapatot.

Nem szavaznak az egészségügyi reformról

Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen "értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban". Az elnök televíziós beszédben is elítélte a képviselőnő elleni támadást, akit a barátjának nevezett, és szövetségi segítséget ígért a nyomozásban az arizonai hatóságoknak. Ennek érdekében Robert Mueller, az FBI igazgatója a helyszínre utazott. Obama kijelentette, hogy nem ismeri a támadó indítékát.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga ellen irányul.

A képviselőházban a novemberi választások nyomán többségbe került republikánusok bejelentették, hogy elhalasztják az egészségügyi reform visszavonásáról tartandó, szerdára kitűzött szavazást.

Dupnik seriff egyébként rámutatott, hogy a merényletben szerepe lehetett az országban erősen kiéleződött politikai ellentéteknek és a felelőtlen, előítéletes nyilatkozatoknak, amelyek befolyásolhatták az instabil lelkületű merénylőt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport