Több tucat halott egy iráni repülőbalesetben

2011.01.09. 19:12 Módosítva: 2011.01.10. 09:38
Legalább hetvenheten haltak meg abban egy iráni balesetben, amiben egy Boeing 727-es utasszállító zuhant le az ország északnyugati részén.

105 emberrel a fedélzetén lezuhant vasárnap egy iráni utasszállító repülőgép az ország északnyugati részén lévő Urumija város közelében, jelentette az állami televízió, ami további részleteket azonban nem közölt. Iráni források szerint 35 embert könnyebb sérülésekkel sikerült kimenteni a gépből, de 77-en meghaltak. A Washington Post  hivatalos forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a balesetet a rossz időjárási körülmények okozták.

A pilóta állítólag megpróbált kényszerleszállást végrehajtani a Teherántól 700 kilométere északnyugatra fekvő Urmia város repülőterén, de második nekifutásra a gép lezuhant egy mezőgazdasági területen, 15 kilométerre a futópályától. A gép darabokra tört, de nem gyulladt ki, és robbanás sem történt. A mentést nehezítette az erős havazás.

A Washington Post megemlíti, hogy Iránban gyakoriak a légi balesetek az egyre öregedő géppark és a felületes karbantartás miatt.

A teheráni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a gép Teheránból tartott vagy Urmiába vagy Tabrizba. Noha semmilyen adatot nem közöltek még arról az iráni hatóságok, hogy voltak-e külföldiek a gépen, nem valószínű, hogy magyar állampolgár utazott rajta, minthogy most nincs turistaszezon, az országnak nem ebben a részében vannak a legnevezetesebb látnivalók, és mert magyarok általában autóbusszal utaznak az országon belül - közölte a nagykövetség az MTI-vel.

A szerencsétlenül járt repülőgép egy Boeing 727-es volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport