Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Menekülnek Brisbane-ből a pusztító ár elől

2011.01.12. 08:26 Módosítva: 2011.01.12. 08:39
Elérték Brisbane városát az Ausztráliában pusztító árvizek: a várost átszelő folyó kilépett a medréből, és elárasztotta a nagyváros egyes részeit, menekülésre kényszerítette a peremkerületek és a felhőkarcolók lakóit. A polgármester szerint csütörtök lesz a legnehezebb.

Helyi idő szerint szerda délután megszólaltak a veszélyre figyelmeztető szirénák Ausztrália harmadik legnagyobb városában. A kétmilliós Brisbane polgármestere, Campbell Newman szerint a város alacsonyabban fekvő részein várhatóan közel 20 ezer ház és 2100 utca kerül víz alá, a legnehezebb várhatóan a csütörtöki nap lesz. Kedden Brisbane-be érkezett Julia Gillard ausztrál miniszterelnök, aki szerint rendkívül aggasztó a munka- és lakóhelyek helyzete. A városban sok magyar él.

Brisbane központja szellemvárossá vált: az emberek nagy része nem ment ma dolgozni, vagy otthon maradtak, vagy elhagyták a várost. A nyugati részt már elárasztotta a víz.

A városban két menedékközpontot hoztak létre. Newman szerint eddig 1500-an menekültek óvóhelyekre, az elkövetkező napokban pedig várhatóan közel 6500 ember keresi fel ezeket a helyeket. A hatóságok azt tanácsolták a város lakóinak, hogy tartalékoljanak ivóvizet, és készüljenek fel áramkimaradásokra, mert a város egyes részein elővigyázatosságból lekapcsolják az áramszolgáltatást. Az alacsonyan fekvő területek lakóit pedig felszólították, hogy készítsék fel házaikat az áradat kivédésére, majd hagyják el otthonaikat, barátoknál vagy családtagoknál keressenek menedéket, és ne merészkedjenek az utcára.

A várost átszelő Brisbane-folyó hatalmas mennyiségű hordalékot visz magával, elszabadult csónakok is sodródnak rajta. Lefelé sodor az ár egy népszerű, folyóra épült éttermet is.

Queenslandet hetek óta árvíz sújtja. A tőle nyugatra hétfőn végigsöpört szökőárszerű árhullám halálos áldozatainak a száma tizenkettőre emelkedett, és 90 eltűntről tudnak a hatóságok.

"Tizennyolc éve élek Brisbane-ben, de soha nem láttam ehhez hasonlót" - mondta Chris Moxam, egy helyi lakos a Guardian tudósítása szerint, aki azután hagyta el az otthonát, hogy a tévében látta, mi történt Toowombában. Ebben a városra hétfőn csapott le az ár, és percek alatt katasztrófahelyzetet idézett elő

A tudósítások szerint egyelőre nem tört ki káosz. "Fantasztikusak az emberek, ismeretlenek ajánlják fel a segítségüket egymásnak" - mondta Troy Fowler, egy brisbane-i lakos az Australian Broadcasting Corporationnek. Ipswichből ugyanakkor érkeztek hírek fosztogatásokról. Paul Pisasle polgármester a Brisbane Time cikke szerint azt mondta, ha bárkit fosztogatáson érnek, vízmércének fogják használni.

"Nem becsülheted alá a víz erejét. Nincs agya, nem mond semmit. Nem érdekli, hova mész. Csak annyit tehetsz, hogy minél messzebbre menekülsz, mielőtt megérkezik - mondta egy másik lakos, Eric Bray.