Botond, Mózes
EUR 390,58 Ft
USD 374,85 Ft
12 °C
29 °C

Újra él egy forródrót a két Korea között

2011.01.12. 14:28
A humanitárius ügyekben használt forródrótot helyreállították a két Korea között, azonban Szöul elutasította az északiak tárgyalási javaslatait, szerintük csak trükk a hirtelen közeledés.

Dél-Korea elutasította az északiak tárgyalási javaslatát, azonban beleegyezett a két Korea között 2010-ben megszakított vöröskeresztes forródrót helyreállításába, írja a Guardian.

Phenjan egyoldalúan függesztette fel a humanitárius ügyekben használt kommunikációs csatornát Panmindzson határvárosnál, miután a déliek az északiakat vádolták a Cshonan korvett elsüllyesztésével.

A novemberben Jonpjong-sziget ellen elkövetett északi tüzérségi támadás óta minden kapcsolat megszakadt a két Korea között. Phenjan korábban is tárgyalásokat javasolt, időpontként január 27-ét vagy február 1-jét jelölték meg, Szöul azonban elutasította a javaslatokat.

Dél-Korea a mostani megkeresést is a segélyekért bevetett trükknek nevezte, szerintük az északiaknak először is felelősséget kell vállalniuk a Cshonan elleni támadásért, amelyet azóta sem ismertek el. Emellett a nukleáris leszerelés kérdésében is előrelépéseket várnak Phenjantól.

Bár Észak-Korea azt is felajánlotta, hogy visszaengedné a dél-koreai munkásokat az északi területen közösen üzemeltetett keszongi ipari parkba, azonban a déliek ezzel is várnának.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek