Krematórium fűt majd egy bécsi épületet

2011.01.17. 15:04
Szokatlan módszerrel készül fűteni a központi temetőben lévő új központját a bécsi temetkezési vállalkozás: részben a 2012-ben elkészülő épületet a szomszédos krematórium hője fogja melegíteni.

Jürgen Sild szóvivő megerősítette a hírt, ugyanakkor hangsúlyozta: az a beállítás, hogy az épületet holttestekkel fűtik majd, nem állja meg a helyét.

Mint kifejtette, egy holttest elhamvasztásához nagyon sok energiára van szükség. A kályhát 800 Celsius fokra kell felmelegíteni, az elégetést követően pedig annyi energia marad fenn, hogy azt a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva a lehető legjobban kívánják felhasználni.

A krematórium mellé épülő központot mindazonáltal gázzal is fűtik majd.
"A döntés nekünk sem volt egyszerű, hiszen természetesen a kegyeletet tartjuk a legfontosabb tényezőnek. Az eljárást ugyanakkor külföldön is több helyen alkalmazzák, például Németországban" - közölte Sild.

A szóvivő egyszersmind cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a krematóriumot rákötik a távhőellátásra.

A bécsi temetkezési vállalkozás évente 5500-6000 holttestet hamvaszt el, nemcsak bécsieket, hanem a környező tartományokban elhunytakat is. Ausztriában ugyanis nincs mindenhol krematórium.  • Hírek
  • Hírek