Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Transzparenssel takarták le a magyar szőnyeget Brüsszelben

2011.01.17. 21:28

"Európaiak, állítsátok ezt meg" feliratú - angol nyelvű - transzparenst helyezett el hétfőn délután Brüsszelben az Európai Unió Tanácsának épületében a magyar kultúrtörténeti szőnyeg 1848-as térképén Alojz Hlina, ismert szlovák polgárjogi aktivista és vállalkozó.

Korábban már néhány európai parlamenti képviselő is jelezte nemtetszését amiatt, hogy az Európai Unió magyar elnökségét a Tanács épületében jelképező, óriási kultúrtörténeti szőnyegen van egy 1848-as térkép is. Az EUobserver egy osztrák és egy román képviselőt idézett, akik szerint a térkép  Nagy-Magyarországra utal, és "nem a legszerencsésebb szimbólum" a magyar elnökséghez.

A hétfőn tiltakozó Alojz Hlinához a Sme.sk szlovák hírportál tájékoztatása szerint az épület őrei kihívták a belga rendőrséget, amely őrizetbe vette a férfit. Az épület őrei ezt megelőzően arra szólították fel a szlovák aktivistát, hogy töröljön fényképezőgépéből minden olyan felvételt, amelyet a tiltakozásáról készített.

A kihallgatás során a belga rendőrség Hlina múltja iránt érdeklődött, s az interneten is kikeresték a róla szóló anyagokat is. Hlinát mintegy öt óra után engedték szabadon mindenféle magyarázat és büntetés nélkül.

Alojz Hlina Szlovákiában ismert polgárjogi aktivista, aki emberi jogi kérdésekben gyakran nyilvánítja ki véleményét, nem egyszer sajátos módon. A közelmúltban például támogatta a szlovák államnyelvtörvény elleni magyar tiltakozásokat, illetve fellépett a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Trianont éltető táblájának elhelyezése ellen Pozsonyban.  • Vennék
  • Hírek