Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Videó bizonyítja, hogy kreált volt a terrorvád Rózsa-Flores ellen

2011.01.17. 20:23
Bolíviában egy nemrégiben forgalomba került videofelvétel tovább erősíti azokat a kételyeket, hogy a dél-amerikai országban 2009 tavaszán Evo Morales baloldali elnök életére törő bűnhálózatot számoltak volna fel.

A Cadena A nevű magántelevízió pénteken mutatta be a felvételt, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas 31.500 dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később ugyanis azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot 2009. április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

A hivatalos bolíviai álláspont azóta is az, hogy a csoport tagjait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Morales elnököt több más vezetővel együtt, és elszakítsák az országrészt.

A WikiLeaks hírportál decemberben nyilvánosságra hozott egy titkosított amerikai diplomáciai táviratot, amely szerint az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetsége olyan információt kapott egy szavahihető helyi forrástól, hogy az úgynevezett Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták, vagyis a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

A most előkerült videó származása ismeretlen. Az egykori koronatanú egyértelműen felismerhető rajta, az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét véli felismerni.

A Santa Cruz-i Polgári Bizottság ellenzéki elnöke, Luis Núnez szerint a videó feltehetőleg annak bizonyítéka, hogy "soha nem volt terrorizmus, fegyveres felkelés, elnökgyilkosság, szeparatizmus", hanem "egy fegyveres összeesküvés az autonomista vezetők szétzúzására".

Gerán Antelo konzervatív szenátor kijelentette: a videó megerősíti, hogy "manipuláció folyt a kormány részéről". "A videó nyilvánvaló módon bebizonyította, hogy a koronatanút megvesztegették, és valószínűleg a kormány két volt tisztségviselője is kompromittálódott a pénz átadásával", nyilatkozta.