Megnyerte a bizalmi szavazást az ír kormányfő

2011.01.19. 00:12

Brian Cowen ír miniszterelnök megnyerte a pártján belüli bizalmi szavazást kedden késő este, így maradhat a kormány élén a márciusi parlamenti választásokig. A Fianna Fáil zárt ajtók mögött órákon át tanácskozott, majd titkos szavazással döntött.

A bizalmi szavazást maga Cowen kérte vasárnap, mert pártján belül többen bírálták amiatt, ahogy Írország rekordméretű államháztartási deficitjét kezeli. A párton belüli ellenzék élére Micheal Martin külügyminiszter állt. A politikus a napokban jelezte, benyújtja lemondási szándékát, amennyiben Cowen pártelnöki és kormányfői tisztében marad.

Cowen 2008 óta tölti be a miniszterelnöki tisztet. A Fianna Fáil 1987 óta kormányozza az országot. A párt vezetője automatikusan a párt miniszterelnök-jelöltje is.

Megfigyelők szerint azonban kérdéses, hogy a dublini kormány hivatalban tud-e maradni a márciusi választásokig, és képes lesz-e elfogadtatni azt a törvényt, amely - az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap követelésére - 67,5 milliárd euróval mérsékli az ír államháztartás hiányát.  • Tippek
  • Hírek