Schmitt Pozsonyban buzdít az állampolgárság felvételére

2011.01.20. 06:20
Bár Schmitt Pál megérti, ha a szlovákiai magyarok félnek, mégis arra buzdítaná őket, hogy vegyék fel a magyar állampolgárságot. Pedig a hatályos szlovák törvények szerint emiatt elveszíthetik szlovák állampolgárságukat is. Igaz, Schmitt azt reméli, Szlovákia enyhít gyakorlatán.

A magyar állampolgárság felvételére - saját megfogalmazásában "kapcsolatuk megerősítésére az anyaországgal" - fogja biztatni a szlovákiai magyarokat első hivatalos szlovákiai látogatásán Schmitt Pál köztársasági elnök. "Az önök országa (Szlovákia) az egyetlen, amely nem fogadja pozitívan egy másik ország állampolgárságának a felvételét. Ilyen szempontból - ha az ottani (szlovákiai) magyarok egy kicsit félnek - megértem őket" - jelentette ki a magyar államfő a pozsonyi Pravdának adott interjújában.

"Senki sem szeretné elveszíteni állampolgárságát, esetleg szociális biztonságát, nyugdíjjogosultságát. Ezek az emberek ott (Szlovákiában) születtek, ott élnek. Az a veszély, amely fenyegeti őket, hogy a magyar állampolgárság kérésével elveszítik eredeti állampolgárságukat, precedens nélküli Európában. Ha félnek ettől, azt megértem" - jelentette ki.

Schmitt Pozsonyban nem a pártok, hanem a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel találkozik. "Azt szeretném tőlük hallani, hogy élnek Szlovákiában mint szlovák állampolgárok és hogyan képzelik el magyarságuk megtartását" - mondta.

Schmitt bízik benne, hogy Pozsony enyhíti a határon túli magyarok könnyített honosítására való reakcióként tavaly szigorított szlovák állampolgársági törvényt. Schmitt szerint a magyar állampolgárság felvétele nem jelent mást, mint "jogi megerősítését az eddig is létező lelki kapcsolatnak".

Ugyanakkor határozottan tagadta, hogy a magyar félnek esetleg területi követelései lennének, ahogy ettől a szlovákok tartanak. "Ez az eszünkbe sem jut. Ezt minden elődöm, s az összes eddigi miniszterelnök is többször világosan leszögezték" - mondta.  • Hírek
  • Hírek