Végeztek egy dagesztáni lázadóvezérrel

2011.01.27. 20:52

Végeztek az orosz belügyi erők csütörtökön az észak-kaukázusi Dagesztánban egy lázadóvezérrel, aki a rendfenntartók elleni számos támadás kitervelője és elkövetője volt.

A beszámolók szerint a belügyi erők Haszavjürt településen végrehajtott "különleges műveletben" végeztek a 32 éves Adam Guszejnovval.

Guszejnov tavaly április óta egy több járásban tevékenykedő fegyveres lázadó csoportot vezetett, s a dagesztáni lázadók hierarchiájában a második számú vezetőnek, Iszrapil Valdzsanov lázadóvezér helyettesének számított.

Az orosz belügyi erők a csütörtöki rajtaütés során egy másik lázadóval – Guszejnov élettársával – is végeztek, mert a nő fegyveres ellenállást tanúsított.

A Csecsenfölddel határos Dagesztán az Oroszországhoz tartozó azon észak-kaukázusi köztársaságok egyike, amelyeket leginkább sújt az erőszak. A szakadár csecsenföldi lázadók és az orosz fegyveres erők első, 1994-1996-os háborúja után (amelyet később egy második háború is követett ) a felkelés fokozatosan iszlamizálódott, és egyre inkább átterjedt Csecsenföld határain túlra, majd a 2000-es évtized felétől az egész Észak-Kaukázusban aktív iszlamista mozgalommá terebélyesedett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport