János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállították az internetszolgáltatást Egyiptomban

2011.01.28. 06:32
Terrorellenes egységek lepték el Kairó stratégiai helyszíneit a péntekre várt, eddigi legnagyobb kormányellenes megmozdulás előtt. Hajnal óta nincs internetszolgáltatás Egyiptomban, és hadjáratot indítottak a hatóságok a Muzulmán Testvériség nevű ellenzéki szervezet ellen is.

Legalább hét ember vesztette életét a kormányellenes tüntetések kezdete óta Egyiptomban. Az internetre fölkerült egy videó, amelyen látszik, hogy a biztonsági erők lelőnek egy fiatal férfit. A BBC szerint eddig ezer embert tartóztattak le.

Péntek hajnalra megszűnt minden fajta internetszolgáltatás Egyiptomban. Ezzel egy időben a kormányellenes tüntetések újabb hullámára készülve Kairó utcáit ellepték a hajnali órákban az úgynevezett elit egységek, azaz a különleges terrorellenes erők. Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a Mubarak-rezsim a tüntetőkkel szemben egyértelműen a "kemény kéz" politikáját választotta.

A CNN amerikai hírtelevízió és a hírügynökségek szemtanúkra hivatkozó beszámolói szerint a terrorellenes egységek valósággal megszállták a főváros úgynevezett stratégiai helyszíneit, beleértve Kairó központi terét, ahol az elmúlt napok legnagyobb tüntetéseit tartották. A pénteki tüntetések az eddigi legnagyobb kormányellenes megmozdulásnak ígérkeznek, és ezzel kapcsolatban egyes résztvevők már forradalomról beszéltek.

Helyi idő szerint, tegnap délután 5 óra 20 perctől drasztikus csökkenést mutatnak az egyiptomi internet forgalmi adatok (forrás: Arbor Networks)
Helyi idő szerint, tegnap délután 5 óra 20 perctől drasztikus csökkenést mutatnak az egyiptomi internet forgalmi adatok (forrás: Arbor Networks)

Az internet egy csapásra megszűnt, mint ahogy korábban megbénultak a legfontosabb közösségi hálózatok, a Facebook és a Twitter, és nem működik a BlackBerry üzenethálózata is. Ezek az elmúlt napok tiltakozó megmozdulásai során a legfőbb eszközt jelentették az emberek mozgósítására. A BBC-nek egy neve elhallgatását kérő kairói azt mondta: az sms-szolgáltatás is akadozik.

A davosi világgazdasági fórumon részt vevő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta: a szólás- és a gyülekezési szabadság demokratikus elvével ellenkezik, hogy az egyiptomi hatóságok a pénteki tüntetés előtt megszüntették az internetszolgáltatást az országban.

Péntekre virradó éjjel a hatóságok lecsaptak az iszlamista ellenzéki Muzulmán Testvériség mozgalomra is, amely csütörtökön közvetett támogatásáról biztosította a kormányellenes tüntetéseket. Értesülések szerint a biztonsági erők letartóztatták  a Hoszni Mubarak államfő Nemzeti Demokrata Pártja legfőbb riválisaként számon tartott párt három vezető  szóvivőjét és több tagját is. A letartóztatottak pontos száma egyelőre nem ismert.

Egybehangzó értékelések szerint a cél a megfélemlítés és annak a megakadályozása, hogy a Muzulmán Testvériség teljes mértékben a kormány ellen tiltakozók mögé álljon. A hivatalosan betiltott, de mégis megtűrt szervezet honlapján csütörtökön új parlamenti választások kiírását követelte, és mélyreható reformokat sürgetett, támogatóit azonban egyelőre még nem szólította fel az utcák elözönlésére.

A kormánnyal szemben álló erők péntekre Kairóban és az ország számos más városában nagyszabású tömegtüntetéseket hirdettek. Különböző ellenzéki csoportok az embereket arra szólították fel, hogy a pénteki ima után vonuljanak az utcákra, és csatlakozásra hívták fel a keresztény lakosságot is. Egyes értesülések szerint a hatóságok páratlan intézkedésre szánták el magukat, és arra készülnek, hogy Kairó és több más város legnagyobb mecsetjeiben betiltsák a péntek déli imát, és ily módon akadályozzák meg, hogy a tüntetők összegyűljenek.

Az ellenzék egyik vezéralakjának számító Mohammed el-Baradei  - aki csütörtökön tért vissza országába -  egy interjúban  megerősítette, hogy részt vesz a pénteki megmozdulásokban. A Nobel-békedíjas politikus, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója Mubarak államfőt ismételten lemondásra szólította fel.

Közben az egyiptomi kormány illetékesei cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint Mubarak elnök fia - akit az államfő lehetséges utódaként tartanak számon - elmenekült volna az országból.  A 47 éves Gamal Mubarak Kairóban tartózkodik, és csütörtökön részt vett a kormány ülésén, állították kormányzati tisztviselők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!