Auguszta
-3 °C
2 °C

A Külügyminisztérium egész Egyiptomra kiterjesztette figyelmeztetését

2011.01.31. 17:12 Módosítva: 2011-01-31 17:33:49
Az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt a Külügyminisztérium az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomot. Az utazási irodák felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba. A döntés azt is jelenti, hogy az utazási irodáknak vissza kell fizetnie az egyiptomi üdülőhelyekre lemondott utazásokat.

A tárca közleménye szerint a Külügyminisztérium a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével történt egyeztetést követően döntött így. Vasárnap a minisztérium még csak négy egyiptomi várost - Kairót, Alexandriát, Luxort és Szuezt - sorolta az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába.

A Külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a kairói magyar nagykövetség jelentése és az utazási irodák helyi képviselőinek folyamatos tájékoztatása alapján a jelenleg a Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken tartózkodó magyar turisták biztonságban vannak, szerződés szerinti visszautaztatásukról utazásszervezőjük változatlanul gondoskodik.

Az egyiptomi helyzet változásait a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri, és a biztonsági helyzet általános javulása esetén új tájékoztatót ad ki - olvasható a közleményben. Az egyiptomi népfelkelés január 25-én kezdődött, 11 nappal azután, hogy a "jázminos forradalom" menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban legalább 125-en meghaltak, a sebesültek száma több ezerre tehető.

Felfüggesztik a charterjáratokat

Az utazási irodák úgy döntöttek, felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Úgy döntöttek, hogy a most Egyiptomban lévő mintegy 400 utast az utazási szerződésnek megfelelően szombaton, illetve vasárnap hazahozzák, ezt követően azonban nem indítanak új charterjáratot addig, amíg nem rendeződik a helyzet Egyiptomban.

Annak a több száz utasnak, akik már befizették egyiptomi útjukat két lehetőségük van, vagy elfogadják az utazási irodák által felajánlott másik úti célt, vagy visszakérhetik a befizetett összeget.

A mostani döntésig az utazási irodák joggal kértek bánatpénzt azoktól, akik lemondták valamelyik egyiptomi üdülőhelyre, Hurghadába vagy Sarm el-Sejkbe befizetett utazásukat. A külügy ugyanis eddig csak négy várost, Kairót, Alexandriát, Luxort és Szuezt sorolta át az utazásra nem javasolt térségek kategóriájába.

Jogszabály csak akkor kötelezi az utazási irodákat a pénz visszafizetésére, ha az úti cél a külügy által első kategóriába sorolt térségek között van, mondta hétfőn délelőtt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, Kispál Edit. Az utazási szerződésről szóló 2008-as kormányrendelet csak azt az esetet említi, “ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szerződés megkötését követően - a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett központi államigazgatási szerv honlapján az utazásra nem javasolt” utazási célországok és térségek közé került.

Az Indexnek több utazási iroda is úgy nyilatkozott a hétfői döntés előtt, hogy nincs szó tömeges útlemondásokról, de akadnak olyanok, akik a bánatpénz megfizetése árán is lemondanak útjukról. Volt ugyanakkor olyan utazási iroda is, amely rugalmasságot tanúsított, és lehetőséget adott az utazás elhalasztására vagy ingyenes lemondására azoknak is, akik nem a Külügyminisztérium által felsorolt négy városba mentek volna.