Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Terrorista kiképzőket tartóztatott le az olasz rendőrség

2011.01.31. 20:36
Az olasz rendőrség hétfőn három marokkói férfit tartóztatott le nemzetközi terrorizmus vádjával.

A gyanú szerint emellett bombakészítést és öngyilkos merényleteknél használt övek készítésre is oktattak szélsőségeseket. A letartóztatottak közt van egy imám és a fia is.

A rendőrök közlése szerint egyelőre nem volt konkrét célpontjuk a férfiaknak.A házkutatás során dzsihádista oldalakról letöltött fegyver-és robbanószer leírásokat találtak.

Emellett olyan DVD-kre is bukkantak, amelyekről meg lehetett tanulni a bombakészítést is. A férfiakat Calabriában tartóztatták le. A rendőrség szerint az 57 éves imám gyakran szent háborúra szólította fel híveit prédikációi alatt.

Az imám 25 éves számítástechnikus fia töltötte le a szélsőséges anyagokat a netről, emellett rejtett üzeneteket is küldött híveiknek. A harmadik férfi, egy 28 éves fiatalember, aki hentesboltot üzemeltet.

A rendőrség olyan hangfelvételt is talált, amelyen a hentes Allahhoz fohászkodik, hogy "adjon neki lehetőséget arra, hogy mártírként halhasson meg." A hatóságok kilenc további ember ellen is nyomozást folytatnak, de ők szabadlábon maradhattak.