Jelcin-szobrot leplezett le Medvegyev

2011.02.01. 12:00

"A mai Oroszország hálával tartozik első elnökének, Borisz Jelcinnek, amiért az ország történelmének legnehezebb időszakában nem hagyta el a változtatások útját, az ország igen komoly átalakuláson ment át, és ma halad előre" - mondta Dmitrij Medvegyev államfő kedden, amikor Jelcinnek állított szobrot leplezett le az uráli Jekatyerinburg városában.

Az Oroszország elő államfője születésének 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Medvegyev utalt rá, hogy húsz éve mindenki várta a változásokat, de őszintén be kell ismerni, hogy senki nem számított arra, milyen drámaiak lesznek ezek.

Az államfő szerint éppen Jelcin vezetése alatt rakták le az alapokat, amelyeken ma fejlődik Oroszország. Így akkor rakták le egyebek között a piacgazdaság alapjait, ami igen fájdalmas folyamat volt. "A reformokat azonban keresztülvitték, és eredményük a korszerű törvények szerint működő gazdaság lett. De akkor alapozták meg a mai politikai rendszert is, és akkor fogadták el a korszerű és erős állam alkotmányát" - emlékeztetett Medvegyev.

Borisz Jelcin  (1931-2007) a Szovjetunió széthullása után Oroszország első (1991-1999) és egyben Oroszország történelmében az első demokratikusan megválasztott elnöke volt. Jelcin idején osztották el újra a nemzeti vagyon jelentős részét, erős nemzeti tőkés réteget létrehozva. Tevékenysége éppen ezért máig vitatott, mert az oligarchák meggazdagodásával párhuzamosan nagy tömegek szegényedtek el.  • Tippek
  • Lakáshitel