Fülöp, Evelin
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Háromezer kilométer széles hóvihar söpört végig Amerikán

2011.02.02. 19:44 Módosítva: 2011.02.02. 20:23
Az Egyesült Államok 30 államában adtak ki figyelmeztetést és hatezer járatot kellett törölni az északkelet felé tartó hatalmas hóvihar miatt. Több autópálya megbénult, és több száz autó rekedt a hó fogságában.

Az amerikai média viharszörnynek nevezi azt a rengeteg hóval, havas esővel, ónos esővel és jeges széllökésekkel járó vihart, ami helyenként 70 kilométeres sebességgel söpört végig a déli Texas államtól az északkeleti Maine-ig. Missouri, Illinois, Oklahoma és Kansas államban rendkívüli állapotot hirdettek.

A vihar epicentrumában Chicago állt, ahol az O'Hare nemzetközi repülőtér környékén 36 centiméter vastag havat mértek. Jose Santiago, a rendkívüli helyzetek elhárításáért felelős városi hivatal igazgatója szerdán figyelmeztetett, hogy a hóesés nem áll le, s a hótakaró vastagsága helyenként el fogja érni a 65 centimétert is. Szerda éjjel akár mínusz 29-35 fokos hideg is lehet.

Chicago és Illinois államban a rendőrségi jelentések szerint autók százai, ha nem ezrei csúsztak le az  utakról. A Michigan-tó partján haladó autóutat lezárták, annak mentén számos hátrahagyott autó és busz vesztegel. Sok autós a gépkocsiban rekedt és kénytelen volt ott is tölteni az éjszakát. Többüket a rendőrök ásták ki.

Wisconsin államban az I-42-es és az I-94-es autópálya megbénult, az autósok mentésében a Nemzeti Gárda egységei is részt vettek. A gárda Minnesota államban is csatlakozott a hóeltakarítási műveletekhez. Missouri államban - a megépítése után először - a hatóságok lezárták a I-70-es autópálya St. Louist Kansas Cityvel összekötő szakaszát.

A tomboló hóvihar miatt - amilyenre a meteorológiai szolgálat szerint az ötvenes évek óta nem volt példa - szerdán több mint hatezer járatot töröltek a légitársaságok. A hóvihar, amely összesen 30 államon halad át, szerdán elérte Új-Angliát is. Boston és Philadelphia, New York és Newark repülőterei nem indítottak és nem fogadtak gépeket. Az embereket felszólították, hogy maradjanak otthon, több iskola és kormányzati hivatal zárva tartott a vihar miatt, amely nagyjából százmillió embert érint.

Az előrejelzések szerint ráadásul a rossz idő még napokon keresztül maradhat a térségben, ahol újabb viharokra kell felkészülni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!