Rudolf
2 °C
13 °C

Moszkva: a Guardian újságírója visszatérhet, ha rendezi ügyeit

2011.02.08. 20:18

Luke Harding, a The Guardian című brit lap tudósítója, akit a hét végén érvényes vízuma ellenére nem engedtek vissza Moszkvába, az orosz külügyminisztérium kedd esti közlése szerint vízuma érvényének lejártáig tovább dolgozhat Oroszországban, amennyiben "rendezi a dolgait".

Az előzmény az volt, hogy William Hague brit külügyminiszter telefonon kért felvilágosítást orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól, aki megígérte, hogy tisztázza az ügyet.

A BBC orosz honlapja szerint Londonban úgy tudják, hogy Hardingnak problémái voltak az orosz hatóságokkal, többször utazott engedély nélkül tiltott, illetve határ menti övezetekbe, és akkreditációját tavaly novemberben már csak a brit diplomaták közbelépésére hosszabbították meg.

A moszkvai külügyminisztérium most azzal indokolta Harding kitoloncolását – az újságírót a repülőtérről küldték vissza Londonba – hogy akkreditációját meghosszabbította ugyan, de nem vette át.

"Amennyiben Harding Moszkvában akar dolgozni vízuma lejártáig, rendeznie kell az akkreditációval összefüggő kérdéseket a külügyminisztérium sajtóosztályával. Amennyiben tiszteletben tartja a minden tudósító számára egyformán érvényes szabályokat, nem lesz probléma a beutazásnál" – áll az orosz külügyi közleményben.

A BBC ezzel kapcsolatban megállapította: nem teljesen világos, miről beszélnek az orosz diplomaták, ugyanis érvénytelenítették a vízumot, mely a hét végén lehetővé tette volna beutazását.

Oroszországban számos ellenzéki úgy ítélte meg kedden, hogy Harding kitoloncolásának politikai okai vannak, amennyiben cikkeiben tekintélyelvű, szélsőségesen korrupt maffiaállamnak nevezte és kíméletlenül bírálta Oroszországot.