Ficóék megnyerték az állampolgársági csatát

2011.02.10. 13:29 Módosítva: 2011.02.10. 19:14
Legalább fél évig hatályos marad a Fico-féle ellentörvény, tehát Szlovákia továbbra is az állampolgárság elvesztésével sújtja majd azokat, akik egy másik, például magyar állampolgárságot szereznek, írja a bumm.sk. A kormány újra beterjeszti az elbukott indítványokat.

A szlovák parlament csütörtökön hetvenhat szavazattal elfogadta Igor Matovič (SaS/Egyszerű Emberek) módosító javaslatát, mely szerint csak az szerezhetne másik állampolgárságot, aki huzamosabb ideje a másik országban él. Ez kizárná, hogy a szlovákiai magyarok nagy többsége magyar állampolgárságot szerezhessen a szlovák elvesztése nélkül, írja a bumm.sk felvidéki magyar hírportál.

Matovič módosítását az ellenzéki képviselőkön kívül az Egyszerű Emberek mozgalom többi három tagja, valamint Radoslav Procházka (KDH) is támogatta.

A koalíciós képviselők ezt követően inkább visszavonták az állampolgársági törvényt, mely így leghamarabb fél év múlva kerülhet újra a parlament elé, addig biztosan hatályos marad az ellentörvény. Bugár Béla Híd-elnök előre jelezte, ha Matovič módosító javaslata átmegy, így fognak cselekedni.

"Ami a parlamentben történt, az nagy siker, nem ellenzéki, hanem szlovák siker, mert úgy az ellenzék, mint a koalíció oldalán van egy képviselői csoport, amelynek érdeke, hogy gátat emeljen Orbán Viktor politikája elé" - jelentette ki Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke.

Bugár szerint a szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel, ezért a Híd a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat. Iveta Radicová kormányfőtől Bugár azt kéri, hogy hívja össze a koalíciós tanács rendkívüli ülését.

A Híd elnöke úgy véli: a kettős állampolgárság ügye nem csak pártja problémája, hanem az egész koalícióé. "Megsértették a koalíciós szerződést és a kormány programnyilatkozatát. A koalícióban olyan képviselőink vannak, akik együtt szavaztak az ellenzékkel" - fejtette ki Bugár.

A nacionalizmus, a populizmus és a magyarfóbia győzelmet aratott a szlovák parlamentben a józan ész és a koalíciós összetartás felett – jelentette ki Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke az állampolgársági törvényt módosító koalíciós indítvány megtorpedózására reagláva.

"A koalíció működésének szabályai továbbra sem világosak" – mondta  Berényi pozsonyi sajtóértekezletén. Szerinte az MKP tudomásul vette, hogy a történtek után a Híd nem fogja támogatni a parlamentben a koalíciós javaslatokat. "A kérdés az, meddig fog ez tartani" – jegyezte meg Berényi.

Úgy látja, hogy a Híd képviselőinek most nehezebb lesz a helyzetük a parlamentben, mind eddig, s azt sem tudni, hogyan oldódik meg a koalíción belüli feszült viszony. "Ezek után nagyon nehéz lesz emelt fővel visszatérni a parlamentbe" - állítja az MKP vezetője.

Csütörtök este a koalíciós tanács rendkívüli ülésén Iveta Radicová miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány javaslataként a szlovák jobbközép koalíció újra a parlament elé terjeszti a ma elbukott két képviselői indítványt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön