Robbantottak egy szófiai szerkesztőségnél

2011.02.10. 10:29
Robbantást követtek el csütörtök reggel egy szófiai lap szerkesztőségénél, amely a közelmúltban magas rangú bolgár politikusokat, köztük Bojko Boriszov kormányfőt kompromittáló lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmát közölte.

A rendőrség szerint a detonációt egy házi készítésű pokolgép okozta. Senki sem sérült meg. A robbanás ereje 300 grammnyi TNT-nek (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) felelt meg. Néhány ablaküveg betört, és közelben parkoló autók rongálódtak meg.

Krisztina Patraskova, a Galerija című újság főszerkesztője szerint a robbantást nyilvánvalóan politikai megfélemlítés céljával hajtották végre. A lap kapcsolatban áll a bolgár titkosszolgálat egyik, a kormánnyal konfliktusba keveredett volt vezetőjével.

A Galerija januárban olyan telefonbeszélgetéseket publikált, amelyek kompromittálóak lehetnek többek között Vanjo Tanovra, a vámszolgálat vezetőjére, Szimeon Gyankov pénzügyminiszterre és a miniszterelnökre nézve is. A kormány szerint ugyanakkor a felvételek manipuláltak voltak.

Boriszov ugyanakkor elismerte azt, hogy a korrupció elleni harc érdekében a nyomozó szervek olykor a kormánytagok telefonbeszélgetéseinek lehallgatásához folyamodnak.

Tavaly 16 ezer lehallgatást regisztráltak, háromszor többet mint 2008-ban. Ezeknek a beszélgetéseknek azonban csak alig 12 százalékát használták fel bizonyítékként a nyomozati eljárások során.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport