Bernát, Felícia
EUR 383,69 Ft
USD 363,19 Ft
8 °C
30 °C

Ismét rengett a föld Chilében

2011.02.14. 06:22
Újabb nagy erejű földrengés rázta meg Chile partvidékét, az első jelentések 6,6-es erősségűre teszik a helyi idő szerint vasárnap este regisztrált földlökést.

Az amerikai földrengésjelző szolgálat (USGS) mérései szerint a földmozgás központja Talca városától csaknem száz kilométerre nyugatra, közel huszonöt kilométeres mélységben volt. Talca a fővárostól, Santiagótól 240 kilométerre délre található.

A chilei katasztrófavédelem, az Onemi ügynökség közlése szerint egyelőre nem érkeztek jelentések károkról, nem fenyeget cunami sem.

Vasárnap reggel két kisebb - 6-os és 5,8-es erősségű - rengést is regisztráltak Concepcióntól északkeletre.

Előzőleg pénteken is erősebb földlökések rázták meg Chile középső részét, és ezek közül kettő volt jelentős, 6,8-es, illetve 6,3-es erősségű. Károkról nem érkezett jelentés.

A 6,8-as erősségű rengés fészkét 72 kilométerrel északnyugatra lokalizálták Concepción városától, 18 kilométerrel a felszín alatt, nagyon közel ahhoz a helyhez, ahol egy évvel ezelőtt 8,8-as erősségű rengés, majd cunami pusztított. A közép-európai idő szerint pénteken 21 órakor történt földlökés fennakadást váltott ki a villamosenergia-ellátásban és a telefonhálózatban. A földmozgást a fővárosban is lehetett érezni, Santiagóban az épületek megremegtek.

A 2010. február 27-i földrengésnek és szökőárnak 523 halálos áldozata volt, huszonnégyen eltűntek, és 22,5 milliárd eurónyi kár keletkezett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport