Izrael minden eshetőségre felkészült

2011.02.14. 15:11
Az izraeli hadsereg "készen áll minden eshetőségre" egy olyan pillanatban, amikor "földrengés rázza meg az egész arab világot" – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli hadsereg "készen áll minden eshetőségre" egy olyan pillanatban, amikor "földrengés rázza meg az egész arab világot" – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn

"Földrengés rázza meg az egész arab világot és a muzulmán világ nagy részét, s egyelőre nem tudjuk, a dolgok hogyan végződnek" - fogalmazott Netanjahu Jeruzsálemben, Benny Ganz új vezérkari főnök beiktatási ceremóniáján.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Hoszni Mubaraknak, a hatalomban töltött három évtized után 18 napi tüntetéssorozattal megdöntött egyiptomi elnöknek a sorsára utalva a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Izrael "instabil korszakot" él át. Egyúttal kijelentette: "Készen állunk minden eshetőségre, minthogy tudjuk, hogy mind létezésünk, mind pedig az a képességünk, hogy meggyőzzük szomszédjainkat, éljenek velünk békében, az izraeli hadseregen alapszik."

Netanjahu hangsúlyozta, Izrael reméli, hogy megerősítheti érvényben lévő békemegállapodásait, sőt újakat köthet, de továbbra is "fel van készülve minden eshetőségre".

Szavaival az izraeli kormányfő egyebek közt az Egyiptommal 1979-ben aláírt békeszerződésre utalt, amely három évtizede a térség stabilitásának sarokköve. A Mubarak-rezsim elleni tüntetések miatt ébredt izraeli aggodalmakat egyelőre enyhítette, hogy az elnök menesztése után az Egyiptom kormányzását kézbe vevő katonai tanács a hét végén azt mondta, tiszteletben fogja tartani a békeszerződést.

Benny Ganz vezérőrnagy
Benny Ganz vezérőrnagy

Netanjahu nyolc napja jelölte Benny Ganz vezérőrnagyot a zsidó állam hadseregének vezérkari főnöki posztjára, s a kabinet most vasárnap egyhangúlag megszavazta Ganz kinevezését. Az 51 éves tábornok legutóbb a vezérkari főnök helyettesének posztját töltötte be, korábban az Egyesült Államokban volt katonai attasé.  • Tippek
  • Hírek