Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Kairó visszaszerezné Mubarak vagyonát

2011.02.14. 20:54
Az Európai Uniótól is kérte Egyiptom, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit – közölték hétfőn Brüsszelben uniós források. Kairó előzőleg számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Nagy-Britanniától, majd hasonló kéréssel fordult Németországhoz is.

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter újságírókkal Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Este diplomáciai források ezt azzal egészítették ki, hogy a kérdés szerepel a keddi brüsszeli diplomáciai egyeztetések napirendjén is.

Kedden az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei tartanak hivatalos tanácskozást Brüsszelben más kérdésekről. A 27-ek azonban már hétfő este összeültek, miután az eurózóna 17 országának pénzügyminisztere – az úgynevezett Eurócsoport – előzetes megbeszélést tartott az euróövezet pénzügyi mentőcsomagjának megerősítéséről.

A Mubarak-számlák befagyasztásának kérdését európai szinten kell megvitatni – mondta újságíróknak Lagarde. Mint hozzátette, Franciaország kész az együttműködésre az egyiptomi – valamint hasonló ügyben a tunéziai - igazságügyi hatóságokkal.

Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Franciaország támogatja ezt a kezdeményezést – jelentette ki Lagarde.

Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. Vasárnap London jelezte, hogy a Mubarak-vagyon ügyében összehangolt nemzetközi lépések várhatók.

Tunézia esetében az EU-országok külügyminiszterei két héttel ezelőtt döntést hoztak az észak-afrikai országból elmenekült volt államfő Európában elérhető bankszámláinak befagyasztásáról.

A brit külügyi tárca vezetője az angol alsóház előtt szólalt fel. A szóban forgó javak befagyasztásával kapcsolatban Hague leszögezte: "Mi – az Európai Unióval és a nemzetközi partnerekkel közösen – természetesen együttműködünk ebben, mint ahogy azt tettük Tunézia esetében is."

"Amennyiben bizonyítékot találunk az (egyiptomi) közjavak elsikkasztására vagy azok illegális felhasználására, határozott és gyors intézkedéseket fogunk tenni" – hangsúlyozta William Hague brit külügyminiszter.

Hague kifejtette, hogy George Osborne pénzügyminiszter a volt egyiptomi politikai vezetők javainak ügyében hétfő este és kedden Brüsszelben megbeszélést folytat európai kollégáival. A brit média szerint a múlt pénteken megbuktatott egyiptomi államfő, Hoszni Mubarak több millió eurós vagyonnal rendelkezik Nagy-Britanniában.

Svájc Mubarak pénteki lemondását követően döntött úgy, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. A német külügyminiszter szóvivője azt mondta, "megvizsgálják" Egyiptom kérését.