Csongor
0 °C
9 °C

A Mubarak-vagyon lefoglalását nem kérte Kairó

2011.02.15. 09:25
Az egyiptomi hatóságok több európai országtól kérték, hogy fagyasszák be a Mubarak-rezsim néhány vezetőjének vagyonát, de a kérés nem vonatkozik magára a hatalomból távozott államfőre, Hoszni Mubarakra.

Bernard Valero francia külügyi szóvivő keddi közleménye szerint Párizsba is érkezett egy kérés az egyiptomi hatóságoktól "a volt egyiptomi vezetők" vagyonának befagyasztásáról, de az nem vonatkozik sem Mubarak volt elnökre, sem családtagjaira.

Brüsszeli diplomáciai források szerint "hat vagy hét" volt egyiptomi vezető neve szerepel a listán, de egyértelmű, hogy a névsorban nincs feltüntetve Hoszni Mubarak neve. A hétfői hírek még arról szóltak, hogy Mubarak vagyonára is igényt tart Egyiptom.

A brit és a német külügyminisztériumban is megerősítették, hogy hasonló kérés érkezett hozzájuk az egyiptomi kormánytól. A kairói kormány Washingtont is arra kérte, hogy fagyassza be az egyiptomi illetékesek javait, de a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője is azt mondta, hogy a kérés nem vonatkozik Mubarak kinnlevőségeire.

Valero közlése ellentmond a hétfői hírügynökségi jelentéseknek, amelyek brüsszeli forrásokra hivatkozva jelentették: Egyiptom azt kérte az Európai Uniótól, hogy fagyassza be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben közölte, hogy a Mubarak-számlák esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek keddig tanácskozásán.

Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait.