Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Az illegális cigánytelepek 70 százalékát felszámolták Franciaországban

2011.02.18. 19:24
A tavaly júliusban Franciaországban nyilvántartásba vett 741 illegális cigánytelep 70 százalékát a hatóságok felszámolták és több, mint 3700-ra tehető azon romák száma, akiket kitoloncoltak vagy pedig önként elhagyták az országot - mondta pénteken a francia belügyminiszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban.

Brice Hortefeux ugyanakkor elismerte: "előfordul, hogy a táborhelyeket visszaépítik". Hozzátette: "egy ilyen helyzet nem oldható meg fél év alatt, de nem adjuk fel". Elmondta: amint a hatóságoknak tudomására jut, hogy valahol új telepet hoztak létre, a felszámolás előtt egészségügyi, jogi és közbiztonsági intézkedéseket foganatosítanak. "Az országunk nem fogadhatja el ezeket a valóságos bádogvárosokat, amely közül egyesekben minden higiénia hiányzik" - mutatott rá a miniszter.

Tavaly augusztusban és szeptemberben diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök nyáron felgyorsított.

"A július 31-én nyilvántartásba vett 441 illegális cigánytelep 70 százalékát kiürítettük és 3741 személy tért haza származási országába vagy önként, vagy pedig mert rákényszerítettük" - hangsúlyozta Hortefeux. A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint viszont a nyáron megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog.

"A romák hazamennek, aztán visszajönnek, mert ilyen abszurd a rendszer" - reagált a belügyminiszter szavaira Catherine Choquet, az Emberi Jogok Ligájának részéről. Alexandre Le Cleve, a külföldi migránsokat segítő Cimade elnevezésű egyesület vezetője elmondta: amikor a kitoloncolási statisztikákat akarja a kormányzat növelni, elkezdi hazaküldeni a romákat, de többeket közülük már többször kitoloncoltak Franciaországból.
"Az emberek úgyis visszajönnek, vagy azért, mert munkát keresnek vagy azért, mert a családtagjaik itt maradtak" - állítja Pierre Chopinaud, a Romák hangja nevű szervezet vezetője. Michel Sevre, a Kollektíva a roma gyermekek oktatási jogáért nevű mozgalom részéről pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy cigánytelepeket kisebbek váltották fel, így az egyesületeknek is nehezebb megtalálni a rászorulókat, akik félnek a hatóságok fellépésétől.  • Vennék
  • Hírek