Auguszta
-4 °C
2 °C

Fordulat az arab világban

2011.03.28. 18:36

Fontosabb részletek
 • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
 • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
 • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
 • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A legnagyobb bahreini síita ellenzéki csoport, az al-Vifak szerint 250 embert vettek őrizetbe, 44-en pedig eltűntek mióta a kormányerők keményen lecsaptak a tüntetőkre két héttel ezelőtt. Csak vasárnap és hétfőn 35 család jelezte nekik, hogy eltűnt egy családtagjuk egy katonai ellenőrző pontnál. (BBC)

 • Két, fegyvert szállító iráni hajót tartóztatott fel Katar a bahreini vizek közelében, közölte az al-Arabíjja arab tévécsatorna vasárnap. A fegyverszállítmány címzettje ismeretlen, a katari hatóságoktól egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés a fogásról.

 • A bahreini biztonsági erők feloszlattak néhány kisebb tüntetést Manamában, az ország fővárosában, jelentette a Reuters hírügynökség.

  A kormányerők eleve mindent elkövettek azért, hogy pénteken, a legnagyobb tüntetésekk napján a lehető legkisebbek legyenek az ellenzéki megmozdulások. A vérosba vezető utakon mindenütt katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, és a levegőben folyamatosan helikopterek cirkáltak.

  Ennek ellenére néhány száz férfi mégis össze tudott gyűlni a siíta többségű Diraz településen, ahol azt kiabálták, hogy "le a rezsimmel", miközben feketébe öltözött asszonyok a Koránt tartották a magasba. A tüntetésnek azonban száz rohamrendőr nagyon gyorsan véget vetett. Egy másik településen könnygáz segítségével oszlattal fel mintegy száz tüntetőt, és állítólag söréttel is közéjük lőttek.

 • Bahreinben újabb tüntetésre készülnek azután, hogy a múlt héten leverték a Gyöngy téren a felkelést. Egy civil aktivista azt mondta a BBC-nek, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, megint számítani lehet idegen, öbölmenti csapatok bevetésére, a kórházakat pedig megszállta a katonaság, így a sérült tüntetők nem számíthatnak orvosi ellátásra.

  "Napról napra újabb és újabb eltűntekről derül ki, hogy meghaltak" - mondta

 • A bahreini királyságnak sikerült meghiúsítania az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai ellen húsz-harminc éve szövődő külföldi összeesküvést, jelentette ki a szigetország államfője.

  Hamad bin Isza al-Kalifa - aki a GCC-államok, Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Omán katonai illetékeseinek vasárnap esti manámai találkozója után nyilatkozott - feltehetően Iránra utalt.

  Egyre növekszik a feszültség a 90 százalékban síita muzulmánok lakta iszlám köztársaság és a szintén síita többségű, de szunnita elit irányította Bahrein között. Az arab ország azzal vádolja Teheránt, hogy támogatja a bahreini kormány elleni tiltakozásokat. A napokban kiutasították Bahreinből az iráni ügyvivőt. (MTI)

 • A nemzetközileg terrorszervezetként elkönyvelt, de Libanonban meghatározó politikai pártként működő Hezbollah hírtelevíziója, az Al-Manar szerint Katar kivonta csapatait Bahreinből, írja Szultan al-Kaszemi a Twitteren. Katar az öböl-menti arab országok akciója keretében küldött csapatokat a tüntető siíták leverésére Bahreinba. Az al-Manar meglepően hiteles forrásnak bizonyult az egyiptomi tüntetések alatt.

 • A bahreini ellenzék azt ígéri, hogy újraépítik a pénteken felrobbantott Gyöngy-emlékművet, azonban az már nem az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) tagjait jeleníti majd meg, hanem a harcuk mártírjainak állít emléket, írják a Twitteren.

 • A bahreini vezetés már napok óta fenyegetőzött azzal, hogy lerombolják az ellenzék szimbolikus helyszínének számító Gyöngy-emlékművet, ma pedig tényleg megtették. Az emlékművet porig rombolták.

 • Bahreinben sem csitul a feszültség, a biztonsági szolgálat letartóztatott hat ellenzéki vezetőt, mert azzal vádolták őket, külföldi ügynökökkel léptek kapcsolatba. (BBC)

 • Nagy demonstráció kezdődött Bahreinban egy lelőtt ellenzéki tüntető temetésén. A tiltakozók azt skandálják, "Obama, a változás juttatott hatalomba, most váltsd le ezt a rezsimet", írja Martin Chulov, a Guardian helyszíni tudósítója.

 • Az al-Jazeera jelentése szerint egy katari katonai forrás megerősítette, hogy hadseregük alakulatai megérkeztek Bahreinba. Az öbölmenti szunnita arab országok a műlt hétvégén döntöttek úgy, hogy intervenciós csapatokat küldenek a főként síita tüntetők leverésére és a szunnita monarchia támogatására.

 • Bár a kormány statáriumot hirdetett, a bahreini síita ellenzék felszólította híveit, hogy a pénteki ima után kezdjen tüntetéseket országszerte. (AFP)

 • Az alábbi videót a Russia Today angol nyelvű orosz hírtelevízió
  amerikai adása tette közzé március 16-án. A felvétel állítólag Karana
  falunál készült Bahreinben.

 • A Reuters jelentése szerint a bahreini hadsereg enyhített a kijárási tilalmon a főváros, Manama egyes kerületeiben. Az üzleti negyedtől a Isa Bin Szalman al-Kalifa sejk hídig tartó területen este nyolctól hajnali négyig tart csak a kijárási tilalom csütörtöktől.

 • A bahreini rendfenntartók és a környező arab országok intervenciós csapatainak egyre keményebb fellépése ellenére csütörtökön újabb tüntetések kezdődtek Bahreinban, írja a Guardian. A BahrainRights emberi jogi mozgalom twittere szerint Szanabisznál a biztonsági alakulatok támadják a tüntetőket.

 • Tiltakozásul a bahreini síiták elleni erőszakos fellépés és az öbölmenti szunnita arab országok katonai beavatkozása ellen Irán visszahívta bahreini nagykövetét. A Guardian tudósítása szerint a lépés elég képmutató, hiszen Iránban is éles lőszerrel szokták szétkergetni a tiltakozókat.

 • Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint aggasztó, ami Bahreinban történik. "A tüntetők és az orvosi személyzet Önkényes letartóztatásáról, bántalmazásáról, megöléséről érkeznek hírek, valamint arról, hogy a rendfenntartók megszállták a kórházakat. Ez felháborító és törvénytelen" - nyilatkozta ENSZ-alkalmazotthoz mérten szokatlanul kemény hangot megütve. (Guardian)

 • A brit külügyminisztérium chartergépek indítását tervezi Bahreinba az országban rekedt brit állampolgárok kimenekítésére. A külügymninisztérium felszólította a brit állampolgárokat, hogy próbálják meg elhagyni az országot, ahol még menetrend szerint is járnak repülők. (Guardian)

 • Csütörtök hajnalban újra rajtaütöttek a tüntetőkön Bahreinban. A bahreini ifjúsági emberi jogi mozgalom tájékoztatása szerint legalább hat aktivistát vettek őrizetbe, köztük Haszan Musajmát és Abdul Dzsalil Asz-Szangaecét, két síita aktivistát, akiket a szunnita monarchia megdöntésére tett kísérlettel vádolnak. (AP)

 • Líbiával párhuzamosan Bahrenban is romlott a helyzet. A környező arab országok - talán azért is, mert a világ figyelmét elterelte a japán földrengés és atomválság - a hétvégén intervenciós erőket küldtek a síita többségű, de szunnita uralkodóház irányította országba, ahol azóta több halálos áldozatot követelt a tüntetők elleni erőszakos fellépés. A helyzetet különösen veszélyessé teszi, hogy az arab országok fellépése Iránnak is okot adhat, hogy fellépjen a bahreini síiták védelmében, ezzel kiszélesítve és nemzetközivé téve a konfliktust.

   

  Cikkeink az elmúlt napok eseményeiről:

  Szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe

  Rendkívüli állapotot hirdetett a bahreini király

  Bahreinben szétkergették a tüntetőket

 • Három siíta mozgalom egy negyedikben egyesült Bahreinben, céljaik között a monarchia megdöntése és köztársaság bevezetése szerepel. Bahreinben a 18. század óta a szunnita kisebbségből kikerülő királyi család van hatalmon. (BBC)

 • Bahreinben síita tüntetők betörtek a miniszterelnök irodjába a fővárosban, miközben heti összejövetelét tartotta a kormány minisztereivel, írja az AP. A tüntetők továbbra is változást követelnek, és így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra.

 • Ezernyi síita tüntető vette körbe a fővárost, Manamát egyfajta emberi láncként az AP hírügynökség szerint.

  A síiták mindennapos demonstrációikkal azt akarják elérni, hogy a szunnita vezetők mondjanak le a hatalomról. A jírügynökség szerint nem volt rendőr a tüntetésen, a szervezők szerint pedig a szunniták közül is többen csatlakoztak a tüntetőkhöz.

 • Több ezer siíta tüntető tiltakozott élőláncot formálva a bahreini főváros, Manama körül, jelentette az AP. A tüntetőkhöz a szunnita kisebbség tagjai is csatlakoztak.

 • A BBC jelentése szerint Bahreinban is folytatódnak a tüntetések. Az ellenzék ugyanakkor jelezte, kész tárgyalni az uralkodócsaláddal, de elsőszámú követelésük továbbra is az autokrata rendszer  felszámolása és a hatalom megosztása.

 • Hat ellenzéki párt levelet küldött Bahreinben a trónörökösnek, akitől azt kérik, hogy menessze a kormányt, és függessze fel a 2002-es alkotmányt. A pártok péntekre óriásdemonstrációt szerveznek, amelynek a neve "Le a kormánnyal" lesz, állítja az al-Dzsazíra. (Szultan al-Kaszemi)

 • Bahreinben sokan tüntetnek a parlament épülete előtt, a Reuters szerint azt követelik, hogy a képviselők mondjanak le, amiért nyolcan meghaltak és több százan megsebesültek a több hete tartó tüntetésekben. (Guardian)

  Nic548462
Vissza az összes bejegyzéshez