Fordulat az arab világban

2011.03.17. 11:15

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Legalább háromezer síita tüntetett az iraki Kerbalában az öbölmenti szunnita országok bahreini beavatkozása ellen, jelentette az AP. Irak, bár arab ország, a síiták vannak többségben és Szaddám Huszein bukása óta hatalmon is. Kerbala a síita iszlám egyik legszentebb városa, itt vesztette életét az irányzat megalapítójának tartott Ali imám, Mohamed próféta unokája.

  • A CNN jelentése szerint Muktada al-Szádr radikális siíta hitszónok több ezer híve tartott szimpátiatüntetést Líbia mellett Bagdad Szádrváros nevű siíta szegénynegyedében. A negyedet a háború előtt Szaddamvárosnak nevezték, a háború után al-Szadr édesapjáról nevezték el, aki siíta vallási vezető volt.

  • Nuri al-Maliki miniszterelnököt hazugozzák a tüntetők a bagdadi Tahrír téren. "Olajat a népnek, ne a tolvajoknak" - skandálják több százan. Irak több városában is tüntetések vannak, pedig a hatóságok még az autóforgalmat is betiltották, és teljes utcákat is lezártak. (BBC)

  • A pénteki imanap hagyományosan a tüntetések napja is az arab világban az elmúlt hetekben, hónapokban. Az AP jelentése szerint Bagdadban is gyülekeznek a kormányellenes tüntetők, a helyi Tahrír téren már több százan vannak. Egy hete 14 halottja volt a tiltakozók és a biztonsági erők összecsapásainak. Irakban főleg a korrupció miatt nagy az elégedetlenség.

  • Núri al-Maliki iraki miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy ne vonuljanak utcára Bagdadban pénteken, ahogy azt sokan tervezik. (AFP)

  • Heten meghaltak és többen megsebesültek Észak-Irakban a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban. Irakban az elmúlt hetek arabvilágbeli tüntetéseinek mintájára hirdették meg a "harag napját" a korrupció és a munkanélküliség miatt elégedetlenkedők.   Biztonsági források szerint a tüntetők Moszulban megpróbáltak megostromolni egy kormányzati épületet, de az őrség tüzet nyitott. Állításuk szerint csak a levegőbe lőttek, a tüntetőkkel "gellert kapott" lövedékek végeztek. Bagdadtól 60 kilométerre, Havíjában is összecsapások voltak, a fővárosban pedig kövekkel dobálták meg a tüntetők a rohamrendőröket. (MTI)

  • Feszült a helyzet a bagdadi Tahrír téren. Háromezer ember gyűlt össze a kis téren, és sokan tartanak még oda, köveket dobálnak a rohamrendőrök felé, akik pajzzsal védik magukat. (MTI)

  • Núri al-Maliki iraki miniszterelnök azt üzente azoknak, akik a holnapra meghirdetett tüntetésen akarnak részt venni, hogy maradjanak távol az eseménytől, mert az al-Kaida és az egykori diktátor Szaddám Huszein betiltott pártja, a Baath párt erőszakos cselekményekre készülnek.

    Núri al-Maliki iraki miniszterelnök
    Núri al-Maliki iraki miniszterelnök
Vissza az összes bejegyzéshez