Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar konzuli ügynök szerint nincs pánikhangulat Bahreinben

    A konzuli ügynök személyesen felkereste az országban dolgozó 50 magyart, egyelőre mindenki biztonságban érzi magát. Internet és telefon még van, a boltok viszont zárva vannak.

  • A Guardian helyszíni tudósítója szerint emelkedett a hangulat a Tahrír téren, ahol most kezdődött a politizáló dalszövegeiről ismert Hamza Namira koncertje. Már bőven egymillióan vannak a téren, és még mindig érkeznek az emberek. Nagy a jókedv, sokat viccelődnek a demonstrálók. "Azt hittük, Mubarak elmegy a pokolba, de csak Sarm-el-Sejkbe ment" - olvasható az egyik transzparensen.

  • Felfüggesztette a "biztonsági eszközök" - tömegoszlatáshoz használható rendőrségi eszközök - exportját Líbiába és Bahreinba Franciaország, miután a biztonsági erők és a tüntetők összecsapásai mindkét országban halálos áldozatokat követeltek. (BCC)

  • Nehezen megerősíthető hírek szerint csak Líbia keleti részén legalább 50-en vesztették életüket a csütörtök éjszakai zavargásokban. Csak Bengáziban, az ország második legnagyobb városában legalább 24-en vesztették életüket. (Guardian)

  • Újságírók és szemtanúk jelentése szerint a jemeni Taizban kézigránátot dobtak a kormányellenes tüntetők közé. 22-en megsérültek. (CNN)

  • Összejött a tervezett egymillió ember a Kairói Tahrír téren, ahol Hoszni Mubarak múlt heti bukását ünneplik. A Guardian tudósítója szerint nagy a forróság, és legalább annyian vannak, mint a rezsimet megbuktató óriástüntetéseken. A tudósító szerint továbbra is toleráns a hangulat a téren. Egy kopt keresztény tüntető szerint megnyugató volt hallgatni a harminc év után hazatért al-Karadavi imám beszédét, amiben megemlékezett arról, hogy a pénteki imák idején a keresztény tüntetők védték muzulmán társaikat. A keresztény tüntető szerint nem kell az iszlámista dominancia miatt aggódni.

  • A Reuters jelentése is megerősítette a Londonban élő emigráns líbiai ellenzékiek korábbi értesüléseit: al-Bajda városa az ellenzéki tüntetők kezére került. A Reuters jelentése szerint a tüntetőkhöz helyi rendőrök is csatlakoztak. "Al-Bajda a nép kezében van" - nyilatkozta a hírügynökségnek Giuma el-Omami, a Líbiai Emberi Jogi Szolidaritás nevű csoport tagja. "A városban már nem uralkodik a Kadafi-rezsim" - mondta Fathi al-Varfali, a Líbiai Bizottság az Igazságért és Jogért vezetője. Mindkét csoport telefonon tartja a kapcsolatot a 250 ezer lakosú várossal. (Guardian)

  • Összecsaptak Jordánia fővárosában a kormánypárti és az ellenzéki tüntetők. Jordániában hetedik hete tartanak a tüntetések. Az ellenzékiek kétezren voltak, javarészt az egyre bővülő létszámú Dzsájin (Jövök!) ifjúsági csoport tagjai. "Alkotmányos reformot, teljes programváltást akarunk" - skandálták.

  • A Guardian jemeni tudósítója szerint az elnök, Ali Abdulah Szaleh 4-500 kövekkel felfegyverzett híve támadt rá az egyetemnél gyülekező ellenzéki tüntetőkre. A tudósító szerint az ellenzékieket könnyű megkülönböztetni a szalehistáktól - a kormánypártiak középkorúak és tradicionális öltözetet viselnek, az ellenzékiek fiatalok és nyugatiasak, sokan közülük jól beszélnek angolul.

  • Egész Jemenben tüntetések kezdődtek a pénteki imádság után. Az országban nyolcadik napja tartanak a tüntetések, amin a kormány távozását követelik. Az éjjel zavargások robbantak ki Ádenban, ahol a tüntetők felgyújtották a helyi önkormányzat  épületét. Egy tüntetőt agyonlőttek a rendőrök. A fővárosban, Szanában a mecsetekben a tüntetőket buzdították. "Harminc éve remény és cél nélkül élünk" - mondta a tüntetőkkel töltött egyetemi mecset imámja. Az imádság után a tüntetők az elnöki palota felé vonultak, bár a rohamrendőrség megpróbálta megállítani őket. A város más részein kormánypárti tüntetések is voltak. (AP)

  • Megváltozott a tüntetések hangulata Bahreinban pénteken, az elmúlt napok összecsapásai során elhunytak temetési szertartásán a tüntetők már az országot kétszáz éve uraló szunnita uralkodócsalád elkergetését követelték. A tüntetők korábban a monarchiát nem támadták, csak több demokráciát és a kormány leváltását követelték. (AP)

  • Nagyszámú katona szállta meg Líbia második legnagyobb városának a központját a Human Rigths Watch beszámolója szerint. Bengáziban csütörtök éjjel több ezer ellenzéki tüntető csapott össze a rendfenntartókkal, az üsszecsapásokban legalább 24-en életüket vesztették. Egy helyi független újság, a Kurína képes beszámolót közölt weboldalán az összecsapások során meglőtt tüntetőkről. (BBC, Guardian)

     
  • A New York Times Bahreinban tartózkodó publicistája, Nick Kristof szerint veszélyes helyzetet idézhet elő Manamában, hogy a kormánypárti tüntetők a pénteki imát követő felvonulásuk után megszállták a Gyöngy teret, az ellenzéki tüntetések eddigi központját.

  • A líbiai Forradalmi Tanácsok, Kadafi elnök rezsimének oszlopai közleményükben "gyors és erőszakos" fellépéssel fenyegetik a "kalandorokat", akik részt vesznek a kormányellenes tüntetéseken. A Tanácsok korábbi nyilatkozatukban azzal vádolták az ellenzéket, hogy "tönkreteszik a nép eredményeit, veszélyeztetik a polgárok biztonságát és az ország stabilitását". (AFP)

  • Bahrein megosztottságára jellemző, hogy az elmúlt napok kormányellenes tüntetései után most a pénteki imádságok idejére kormánypártiak szállták meg a fővárost. Az imádság utáni felvonulásukon a király portréit lobogtatva azt skandálták, hogy "meg kell védeni országunkat", írja a BBC. Az 1,2 milliós Bahreinban a lakosság nagyobb része, 660 ezer ember nem is állampolgár. Az állampolgárok kétharmada síita, de az országot a szunnita elit uralja. A kormányellenes tüntetők javarészt síiták voltak.

     
  • Amr Musza, az Arab Liga főtitkára "nem kapott semmilyen hivatalos kérést" a szervezet márciusra tervezett csúcstalálkozójának elhalasztására, írja a BBC. A líbiai állami hírügynökség azt állítja, hogy a csúcstalálkozót "a régiós körülmények miatt" elhalasztják.

  • Juszef al-Karadavi sejk tartotta a pénteki imádságot Kairóban a Tahrír téren. Al-Karadavi utoljára 1981-ben, száműzetése előtt szónokolhatott Egyiptomban. A tüntetések idején már közvetítették istentiszteletét a téren, most személyesen beszélhetett a hívőkhöz. Az egyiptomi felkelés bizonyította, "hogy az illegitim sosem győzheti le az igazt", mondta, és gratulált az egyiptomi ifjúságnak a diadalhoz. (BBC)

  • A Magyar Külügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy ne utazzanak Bahreinbe, az országban kirobbant zavargások miatt. A jelenleg Bahreinben tartózkodó magyaroknak azt javasolják, hogy lépjenek kapcsolatba Magyarország manamai tiszteletbeli konzuli ügynökével, Garamvölgyi Balázzsal a 00-973-399-44-678-as mobilszámon, illetve a Kuvaitban működő magyar nagykövetséggel.

  • A Londonban székelő emigráns líbiai ellenzékiek értesülései szerint a Kadafi-ellenes tüntetők több városban is átvették az irányítást az ország keleti részén. A meg nem erősített hírek szerint a kormányalakulatok feladták al-Bajda városát, ahol korábban véres összecsapások voltak, és ahol a tüntetők megszállták a helyi repteret, hogy megakadályozzák a katonai erősítéseket. Állítólag Adzsdabíja városa is az ellenzékiek kezére került. Az emigráns ellenzékiek értesülései szerint al-Bajdában 13-an, a második legnagyobb líbiai városban, Bengáziban pedig a tüntetések január 15-i kezdete óta 30-an vesztették életüket. (Guardian)

  • A napok óta tartó, véresen levert ellenzéki tüntetések után most egy kormánypárti demonstráció zajlik Manamában, Bahrein fővárosában. Egy tweet szerint a tüntetőket a rendőrség alakulatai védik. "Ennél embertelenebbek aligha lehetnének" - írta a hatalomról twitteres. (Guardian)

  • Mindeközben Egyiptomban ünneplésre készülnek, a pénteki ima után milliós tüntetést tartanak Mubarak egy héttel ezelőtti lemondását ünnepelve. A tüntetéssel persze az ország irányítását átvevő katonai tanácsnak is üzennek, a BBC beszámolója szerint ezekben a percekben azt skandálták a téren, hogy "Egyiptomnak elnök kell!".

  • Akárcsak az azóta már megbukott tunéziai és egyiptomi rezsim, a bahreini uralkodó és a líbiai diktátor is az internetes elérés korlátozásával igyekszik megfékezni a tiltakozásokat. Bahreinban már szerda óta elérhetetlen az internet, Líbiában a hírek szerint pénteken kapcsolták le a hálózatot.

  • "Fontos megjegyeznünk, hogy nem a régi monarchia visszaállításáért vagy bármely politikus személyes előretöréséért, hanem csak és kizárólag egy SZABAD Líbiáért küzdünk" - foglalta össze a líbiai tüntetők álláspontját twitterüzenetben Dzsíl Hatub, az egyik tüntető. Líbiában - Tunéziához és Egyiptomhoz hasonlóan - a magukat a szociális oldalakon, a Twitteren és a Facebookon szerveződő, pártoktól független fiatalok szervezik. Egyik főoldaluk a ShababLibya

    Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"
    Kadhafi mellett tüntető nők Tripoliban a "harag napján"
  • A megbízható forrásnak számító Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet tájékoztatása szerint csütrötökön legalább kéttucatnyian vesztették életüket Líbiában a tüntetők és a kormány rendfenntartói között kitört összecsapásokban. Hivatalosan csak öt áldozatot ismertek el, de a szemtanúk beszámolói alapján még a 24 halottnál is több áldozata lehetett az összecsapásoknak. Bengáziban és al-Bajdában voltak a leghevesebb tüntetések, a fővárosban, Tripoliban egyelőre még csak a rezsim szervezett hívei szolidarítottak Kadafi elnökkel.

  • Temetéseken folyhat a vér az arab világban

    Újabb lendületet kapott az arab világon végigsöprő forradalmi hullám. Csütörtökön Bahreinban és Líbiában is halálos áldozatokat követelő összecsapások voltak, pénteken az áldozatok temetésein törhetnek ki újabb zavargások. Egyiptomban Mubarak egy héttel ezelőtti lemondását ünnepelnék este egymilliós menettel, de a bukott elnök hívei is felvonulnak.