Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC monitoringszolgálata szerint a szíriai állami tévében Bassár el-Aszad melletti tüntetéseket közvetítenek az ország több városából. A Syrian Space Channel Damaszkuszból, Aleppóból, al-Haszakából, Himszből és Hamahból sugárzott képein a tüntetők azt skandálják: "Isten, Szíria és csakis Bassár".

    000 Nic559679
  • A BBC tripoli tudósítója több, Kadhafihoz közeli forrással is beszélt, de egybehangzó véleményük szerint a líbiai vezető csak akkor mond le hatalmáról, ha kényszerítik erre. "Menekülési útvonalat csak akkor választana, ha másra már nem lenne lehetősége" - írta.

  • Nagy-Britannia volt líbiai nagykövete szerint katonai patthelyzet alakulhat ki, mert túl hosszúra nyúltak a felkelők utánpótlás-útvonalai. "Vicces lehet a tengerparton autózni, de amikor odaérnek a frontra, ott lőnek rájuk, és azzal kell szembesülniük, hogy fogytán a benzin és 450 kilométerre van az utánpótlás" - jellemezte a felkelők helyzetét, akik még mindig Bengáziból indítják támadásaikat, miközben a front már Szirt közelében van. Értékelése szerint emiatt tartósan is elakadhat a felkelők offenzívája. (BBC)

  • A brit Vöröskereszt becslései szerint legalább 350 ezren menekültek el az elmúlt másfél hónapban Líbiából Tunéziába és Egyiptomba. A menekültek közül mindössze háromezren líbiai állampolgárok. (BBC)

  • Miután Szirttől ötven kilométerre megállították a felkelők előretörését, Kadhafi csapatai visszafoglalták en-Naufalíja városát, jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters és az AFP. A felkelők hétfőn már megközelítették Szirtet, Kadhafi szülővárosát, de a kormányhadsereg komoly tüzérségi támadást intézett ellenük, mire a felkelők - a beszámolók szerint fejvesztve - visszamenekültek Ben Dzsavad városába.

  • Az amerikai légierő három líbiai hajót, köztük a parti őrség egyik bárkáját bombázta Miszrata partjainál. A Reuters jelentése szerint a hajókról lőtték a várost. A támadásban egy hajó megsemmisült, a másik kettőt elhagyta a személyzete. (BBC)

  • Az Egyesült Államok kormánya Chris Stevenst küldi követnek a líbiai felkelőkhöz, írja az al-Dzsazíra. Stevens karrierdipolomata, korábban az Egyesült Államok tripoli követségének munkatársa volt.

  • Egyre több jel utal rá, hogy a líbiai külügyminiszter, Musza Kusza dezertált. Kusza hétfő este érkezett "magánlátogatásra" a szomszédos Tunéziába, ahonnan a jelentések szerint Olaszországba akar távozni. Elemzők szerint Kuszát a Nyugat tárgyalófélnek tekintheti, de kétséges, hogy a felkelők elfogadják-e partnernak. (Al-Dzsazíra)

  • Körübelül ezer, Tunéziából és Líbiából menekülő érkezett hajókkal Szicília és Lampedusa szigetére kedd reggel, jelentette az AFP az olasz bartiőrségre hivatkozva. Lampedusára az elmúlt hetekben húszezer menekült ékrezett.

  • Lakást és ajándékokat ígértek Kadhafi emberei Eman al-Obeidi anyjának, ha megcáfolja lánya történetét. Al-Obeidi hétfőn a Sky Newsnak adott interjújában számolt be arról, hogyan erőszakolta meg Kadhafi 15 katonája. A rezsim a történet kiszivárgása óta mindent megpróbált az ügyvédnő hiteltelenítésére, Musza Ibrahim, Kadhafi szóvivője például lekurvázta. (Al-Dzsazíra)

  • Élesen bírálta Barack Obamát Kentucky republikánus szenátora, Rand Paul. A republikánus párt libertárius szárnyához tartozó politikus szerint Obamának konzultálnia kellett volna a törvényhozással a katonai akció megindítása előtt. De azért is bírálta az elnököt, mert "állást foglalunk egy konfliktusban olyan emberek pártján, akikről semmit sem tudunk. Kicsodák a líbiai felkelők?" - kérdezte. Beszédében azt sugallta, hogy a felkelők között al-kaidások is lehetnek. (Al-Dzsazíra)

    Líbiai felkelő posztol az utolsó ellenőrzőpontnál Bin Dzsavád előtt
    Líbiai felkelő posztol az utolsó ellenőrzőpontnál Bin Dzsavád előtt
  • Egy, az AFP-nek nyilatkozó magas rangú szíriai kormányzati forrás szerint még ma lemond a szír kormány. Az új kabinet 24 órán belül alakulhat meg.

  • Moamer Kadhafi levelet írt a keddi londoni konferencia résztvevőinek. Levelében "a barbár akció" beszüntetését követelte, egyben népirtással vádolta a szövetségeseket. "Úgy tűnik, Európa és Amerika nem ismeri fel a barbár offenzívát, amely csak Hitler II. világháborús kampányához hasonlítható" - írta az AFP jelentése szerint.

  • A BBC azsdabíjai tudósítója szerint a szövetséges légierő bombák mellett propagandaanyagot is szór a kormányerők állásaira. A röplapokon arra szólítják a kormányhadsereg katonáit, hogy tagadják meg a parancsokat és térjenek vissza családjaikhoz. A hadszíntéren tapasztaltak alapján azonban sikertelennek tűnik a propaganda, a kormányerők kitartanak.

  • A hírek szerint a felkelők kormánya is delegációt küld a Líbia elleni katonai koalíció vezetőinek londoni tanácskozására. A BBC értesülései szerint a felkelők képviselői Hillary Clintonnal külön is tárgyalhatnak.

  • Az amerikai pénzügyminisztérium értékelése szerint a felkelők, mivel nem részei a líbiai kormánynak, szabadon értékesíthetik a területükön kitermelt olajat. Az ENSZ szankciói értékelésük szerint csak a líbiai kormányra vonatkoznak. (BBC)

  • A Líbia elleni légicsapásokat végrehajtó koalíció vezetői kedden Londonban tanácskoznak. A Lancaster House-ban magyar idő szerint délután háromkor kezdődő ülést William Hague brit külügyminiszter vezeti majd. A BBC értesülései szerint magyar idő szerint fél hétkor, sajtótájékoztatón ismertetik majd a megbeszélteket. A brit közszolgálati médium diplomáciai szakírója szerint a konferencia témája a líbiai légierő megbénítása utáni lépések lesznek, a hangsúly a katonai akcióról a diplomáciára helyeződhet át.

  • "Bizonyos országok, például Szaúd-Arábia és Egyiptom nem vállaltak vezető szerepet az elmúlt három évben. Mi ki akartuk fejezni magunkat, reméljük mások is követni fognak minket" - nyilatkozta az AP-nek a katari légierő vezérkari főnöke, Mubara al-Kajanin. Katar légiereje harmadát veti be a szövetségesek líbiai akciójában.

  • A Pentagon szóvivője, William Gortney tengernagy tagadta, hogy a szövetséges hadvezetés egyeztetne a célpontokról a líbiai felkelőkkel, de elismerte, hogy a felkelők hadereje a légicsapásokat kihasználva tört előre az elmúlt napokban. (BBC)

  • Nem célja a rezsimváltás az Egyesült Államok és a nemzetközi katonai közösség katonai beavatkozásának Líbiában, jelentette ki amerikai idő szerint hétfő este tartott beszédében Barack Obama amerikai elnök. A líbiai katonai akciót magyarázó beszéde szerint "hiba lenne, ha a rezsimváltást is célként jelölnénk meg". A katonai beavatkozás értékelése szerint "számolatlanul sok életet" mentett meg, akiket a "zsaronok" Kadhafi fenyegetett. "Azt bejelenthetem, hogy Kadhafi halálos előretörését megállítottuk" - mondta, majd bejelentette, hogy a további feladatok immár az amerikaiak szövetségeseire hárulnak.

    Obama a NATO és Amerika szerepéről beszél a líbiai háborúban egy sajtótájékoztatón
    Obama a NATO és Amerika szerepéről beszél a líbiai háborúban egy sajtótájékoztatón
  • Az al-Dzsazíra jelentése szerint a líbiai külügyminiszter "magánlátogatásra" érkezett a szomszédos Tunéziába.

  • Megállította a felkelők nyugati előrenyomulását Kadhafi hadserege. Az al-Dzsazíra hajnali beszámolója szerint a felkelők hadereje a sikertelen betörési kísérlet után Ben Dzsavadig vonult vissza Szirt, Kadhafi szülővárosa alól. A tapasztalatlan, képzetlen felkelők behatoltak ugyan Szirtbe, de Kadhafi csapatai a város lakóházaiból tüzet nyitottak rájuk, ők pedig csapdát vélve menekülőre fogták.

  • Döntő ütközet készülhet Kadhafi szülővárosánál

    Az idáig fennakadások nélkül előrenyomuló felkelőket rakétákkal várták Kadhafi erői a líbiai vezető szülővárosánál, mindkét oldal erősítést küldött. Még a koalíciós légicsapások mellett is megszenvedhetnek a felkelők a Miszratához vezető utolsó bástya ostromával. Kedden londoni csúcstalálkozón dönthetnek a politikai rendezés folyamatáról, Szíriában az elnök reformokat hirdethet.

  • Az amerikai pénzügyminisztérium szerint értékesíthető a felkelők által uralt területről származó líbiai olaj, mivel arra nem vonatkoznak a Kadhafi rezsime ellen elrendelt szankciók. (AP)

  • Ahogy az már korábban kiszivárgott, az Egyesült Államok a NATO bekapcsolódásával párhuzamosan elkezdte kivonni tengeri erőit a Földközi-tengerről. Bill Gortney altengernagy bejelentette, hogy a USS Providence tengeralattjáró már elindult, más feladatot kapott. (BBC)

  • A líbiai állami tévé szerint a nemzetközi erők a Tripolitól 70 kilométerre lévő Szurman városát bombázták. A tévé szerint katonai és polgári célpontokat is találat ért, egy bőrgyár is megsérült. (BBC)

  • A líbiai hatóságok szerint Kadhafi március 17-ei kijelentéseit Bengáziról félrefordították. Az akkori hírek szerint azt mondta a lázadók által megszállt város lakóinak: Készüljenek fel a ma estére, megtalálunk mindenkit és nem mutatunk kegyelmet és könyörületet senki iránt. A hatóságok szerint azonban azt állítják, hogy a terroristáknak szólt a nyilatkozat.

  • A bengázi Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil szerint Kadhafit bíróság elé kell állítani a bűnei miatt a felkelők győzelme után. A volt igazságügyi miniszter arról beszélt a France 2 tévében, hogy nagy szükségük van fegyverekre, mivel kénytelenek harcolni. (BBC)

  • Tripoli körzetét támadta a nemzetközi koalíció légiereje, a líbiai főváros keleti részében lévő magaslatra mért csapást - jelentette hétfő este az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab hírtévé.

    Más források szerint a Tripolitól alig 30 kilométerre fekvő Tádzsúrában kilenc robbanás hallatszott hétfőn éjszaka.

    A Jana líbiai állami hírügynökség szerint a Moammer Kadhafihoz hű erőket támadás érte "a nyugati agresszorok és gyarmatosítók" részéről a központi fekvésű Mezdánál és az északnyugati Garjánnál is. Mindkét körzetben líbiai légibázisok találhatóak. (MTI)