no

Az internet segítségével találta meg három éve eltűnt fiát

2011.02.18. 12:57
Megtalálták azt a kínai kisfiút, akit hároméves korában raboltak el szüleitől. A kétségbeesett apa egy népszerű újságírót kért meg, hogy tegye közzé mikroblogján a gyerek fényképét, a blogolók közül pedig valaki felismerte a gyereket.

A hatéves kisfiú három évet töltött távol szüleitől, a múlt héten tért haza. A gyereket nem a rendőrség találta meg, hanem munkásként dolgozó apja, aki egy, a twitterhez hasonlító mikroblogot használt nyomozása során - írja a BBC.

Az apa az egész országot átszelte a fia után, posztereket ragasztott ki, többször is szerepelt a televízióban. Később a rendőrség figyelmeztette: túl nagy vihart kavar a kereséssel. "Ha csak egy-két esetről lenne szó, nem csodálnám, hogy a rendőrség nem foglalkozik ezekkel az ügyekkel. Ám itt többezer hasonló esetről van szó" - mondta a férfi.

Az apa végül egy ismert újságírótól kért segítséget, akinek mikroblogját kétmillióan követik nap mint nap. Az újságíró felvételeket, képeket tett fel a gyerekről a netre, valaki pedig felfedezte a kisfiút egy, az elrablása helyszínétől kétezer kilométerre lévő településen.

vid450

A kisfiút egy olyan férfi rabolta el, akinek nem volt saját fia, feleségének pedig azt mondta: a gyerek egy másik nővel folytatott kapcsolatából született. Ám a férfi egy hónapja meghalt. Annak idején az apa boltja elől vitte el a gyereket, majd eltűnt egy forgalmas utcában.

A gyereket végül a rendőrök vitték vissza igazi szüleihez. Bár a twittert Kínában tiltják, de létezik egy nagyon hasonló szolgáltatás, a weibo, amit felhasználók milliói olvasnak naponta, így a könnyes egymásra találást az újságírók élőben közvetítették a mikroblogot használóknak.

Becslések szerint több, mint 20 ezer gyereket rabolnak el Kínában minden évben. Sokukat koldusnak adják el különböző bandáknak, mások olyan családokhoz kerülnek, akiknek nincs fiúgyereke. A legtöbbjük soha többé nem kerül elő.

vid451

Az elmúlt két évben ezért a rendőrség kampányba kezdett a gyerekrablás csökkentése érdekében, és adataik szerint 6700 esetben sikerült is megmenteniük a gyerekeket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM