Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A tüntetők mellé állt a katonák egy része Bengáziban

2011.02.20. 22:28 Módosítva: 2011.02.21. 07:41
Moammer Kadhafi második legidősebb fia szerint az ország a polgárháború szélére sodródott. A hadsereg egy része és Líbia képviselője az Arab Ligában is a kormány ellen fordult. Már Tripoliban is tüntetnek. Az EU külügyminiszterei az erőszak leállítására szólítják Kadhafit.

Líbia a polgárháború szélére sodródott és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került – jelentette ki televíziós beszédében hétfőre virradóra Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető, Moammer Kadhafi második legidősebb fia.

Bengáziban, a líbiai kormány elleni tüntetések fő helyszínén a hadsereg egy része a tüntetők oldalára állt - írja az al-Dzsazíra. A tütetők így megszerezték a fegyvereiket és a katonai járműveket.

Több helyi szemtanú is megerősítette az al-Dzsazírának, hogy a katonák egy része átállt. A We Are Khaled Shaid Facebook-oldalon látható videó szerint az emberek az utcán ünnepelnek.

Képek a vasárnapi líbiai tüntetésekről (a képek forrása: a7fadhomar/flickr)

Egy helyi orvos, Mohamed azt mondta az al-Dzsazírának, még mindig érkeznek sebesültek, de közben jó a hangulat a városban, ünneplik a katonákat.

Líbiában egyes jelentések szerint már kétszázan haltak meg a kormányellenes tüntetések során, a tüntetőkre külföldi zsoldosok lőttek nehézfegyverekkel. A katonák átállása komoly fordulatot hozhat.

Közben már a fővárosban, Triploiban is tüntetnek a kormány ellen négy különböző helyen. A rendőrség könnygázzal oszlatja a tüntetőket.

Líbia állandó képviselője az Arab Ligában, Abdel Moneim al-Honi szintén bejelentette, hogy a tüntetők oldalára áll. "Lemondok, hogy így tiltakozzak az erőszak ellen, és a forradalom oldalára állok" - mondta Honi.

Vasárnap késő este az EU külügyminiszterei közleményben szólították fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy haladéktalanul vessen véget az erőszaknak, és reagáljon népe törvényes követeléseire.

Előtte nem sokkal Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő az EU-országok tripoli nagyköveteivel tartott találkozóján vasárnap leszögezte: Líbiának joga van minden eszközt bevetni az ország egységének a megóvásáért. A miniszterelnök szerint destruktív és terrorista tervek születtek arra, hogy Líbiát a terrorizmus egyik bázisává változtassák.

A vasárnapi eseményekről bővebben itt olvashat.