Megölték amerikai túszaikat a szomáliai kalózok

2011.02.22. 16:14

Megölték a múlt hét végén eltérített amerikai jacht mind a négy utasát a szomáliai kalózok, jelentette kedden amerikai katonai forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

Az amerikai haderő közel-keleti és a közép-ázsiai térségben illetékes középső parancsnokságának (CentCom) közleménye szerint a Quest jachton a kalózok által túszul ejtett két amerikai házaspár szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások közben tűzharc robbant ki.

Az amerikai foglyaikat kivégző kalózok közül ketten életüket vesztették.

Az amerikai haderő közel-keleti és a közép-ázsiai térségben illetékes középső parancsnokságának (CentCom) közleménye szerint a Quest jachton a kalózok által túszul ejtett két amerikai házaspár szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások közben lövöldözés tört ki. A foglyaikat kivégző kalózok közül ketten életüket vesztették.

Az amerikai parancsnokság szerint a vitorlásról helyi idő szerint hétfőn lövések hallatszottak, ám mire az amerikai egységek elérték a hajót, a túszokat már lelőtték, s életüket már a haditengerészet orvosainak műtéti beavatkozása sem tudta megmenteni.

"A legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki az ártatlan embereknek a Quest fedélzetén történt, érzéketlen meggyilkolása miatt" - jelentette ki James N. Mattis tengernagy, a CentCom parancsnoka.

A Quest eltérítésében összesen 19 kalóz vett részt. Kettőt közülük tűzharcban agyonlőttek az amerikai fegyveresek, 13-at pedig foglyul ejtettek. Két korábban meghalt kalóz holttestét is megtalálták, két további tengeri rabló sorsáról azonban nem számolnak be a jelentések.

A világkörüli úton lévő, s Indiából az egyik ománi kikötőbe tartó Quest nevű hajó pénteken segélykérő jelzéseket adott le, amikor az ománi partoktól csaknem 400 kilométerre megtámadták a tengeri rablók. A jacht tulajdonosai, Jean és Scott Adam már hetedik éve járják a világ tengereit, s idei útitervüket honlapjukon is közzétették. A hajón négy amerikai állampolgár utazott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport