Csongor
0 °C
9 °C

Drogos terroristák a tüntetők Kadhafi szerint

2011.02.24. 16:03
Főleg Oszama bin Ladennel foglalkozott újabb beszédében Moamer Kadhafi, aki szerinte a tüntetések mögött áll, és drogot ad a líbiai fiataloknak. Al-Zavíja város lakóit fenyegette, és azt mondta, nem tudja, mikor lesz vége az erőszaknak.

Moamer Kadhafi újabb beszéde leginkább azok véleményét támasztotta alá, akik szerint a líbiai vezető minden kapcsolatát elvesztette a realitással.

Telefonon keresztül intézett beszédében azt mondta: a tüntetők drogokat szedtek, emiatt ragadtatták magukat állatias tettekre. A drogokat pedig Oszama bin Laden emberei adták a líbiai fiataloknak Kadhafi szerint.

Beszéde nagy részében az al-Kaidát emlegette, aminek szerinte döntő szerepe van a tüntetésekben. „Oszama bin Laden azt akarja, hogy a gyerekeitek meghaljanak, mint Irakban és Afganisztánban is, ettől boldog most" - üzente a líbiaiaknak. Szerinte ami az országban zajlik, az nem tüntetés, hanem nemzetközi terrorizmus.

Önmagát II. Erzsébet királynőhöz hasonlította, és azt mondta, az ő hatalma valójában csak szimbolikus. Egyszerű gazdasági érvekkel is próbált az emberekre hatni, amikor azt mondta, olajtermelés nélkül nem lesz pénz semmire az országban. „Akkor talán majd Oszama bin Laden fog támogani titeket?"

A fenyegetés ezúttal kevesebb volt, mint az eddigi beszédekben, de legalábbis célzottabb: Kadhafi most a Tripolitól 50 kilométerre lévő al-Zavíja város lakóit szólította meg, ahol csütörtökön fegyveres harcok zajlottak, és jelentések szerint akár száz ember is meghalhatott. Azt üzente, nagyon csalódott bennük, és nem tudja, mikor lesz vége az erőszaknak.