Konrád
4 °C
17 °C

Kettészakadt Líbia

2011.02.24. 01:10
A külföldi tudósítók beszámolói megerősítik, hogy Líbia keleti része a felkelők kezére került, miközben Kadhafi a nyugati felén, és a fővárosban próbál hatalmába kapaszkodni. A rezsim úgy tűnik, az al-Kaidával próbál riogatni, Kadhafiból egyik fia szerint tanácsadó lehet. Barack Obama amerikai elnök gyalázatosnak nevezte a vérontást.

Egy héttel a rezsimellenes tüntetések kezdete után a Líbiába keletről beáramló külföldi tudósítók beszámolói alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy az ország kettészakadt, a keleti felén győztek a felkelők. A Guardian tudósítója szerint Bengázi, a tüntetések központja visszafordíthatatlanul kikerült Moamer el-Kadhafi irányítása alól.

A külföldi tudósítók érkezésével egyre több információ derül ki a néhány nappal korábbi harcokról, egy francia orvos szerint kétezernél is többen halhattak meg csak Bengáziban, de más becslések szerint is ezer fölött lehet az áldozatok száma. Miközben a keleti városokban a tüntetők győzelmüket ünnepelték, a helyiek beszámolói szerint szinte kísértetvárosra hasonlító Tripoli utcáin a rezsim fegyveresei és zsoldosok járőröznek. Napközben elszórt összecsapásokról érkeztek hírek a főváros környéki településekről.

Miközben Olaszország és több európai ország már az esetleges menekültáradatra készült, szerdán már nemcsak a líbiai-egyiptomi, hanem a líbiai-tunéziai határon át is menekültek az emberek Líbiából. A tripoli reptéren pedig több ezres tömeg alakult ki, a külföldiek tömegesen próbálták elhagyni a várost, és egyre több ország döntött állampolgárainak kimenekítéséről. Bővebben az országban tapasztalt állapotokról>>>

A rezsim úgy tűnik, az al-Kaidával próbál riogatni. Először a külügyminiszter-helyettes állította, hogy az al-Kaida egy volt guantánamói rab vezetésével iszlámista emirátust hozott létre a kelet-líbiai Derna városnál, majd egy interjúban Szádi, Kadhafi egyik fia az al-Kaida veszélyére hivatkozva próbálta igazolni a repülők bombázását.

Szádi arról is beszélt, hogy Kadhafi egyfajta "Nép Atyja" tanácsadói szerepre készülhet bármilyen új líbiai vezetés mellett, az elmúlt napokban fokozatosan előtérbe tolt másodszülött fia, Szaif pedig állítólag új alkotmányon dolgozik, erről pedig hamarosan bejelentést is tesz. Bővebben>>>

000 Was3736458

Barack Obama amerikai elnök először értékelte kifejezetten a líbiai helyzetet, gyalázatosnak és elfogadhatatlannak nevezte a vérontást és az erőszak befejezésére szólított fel. Mint mondta, felkérte a tanácsadóit, hogy dolgozzák ki az összes lehetséges lépést a helyzetben, ezek jellegét ugyanakkor nem pontosította. Peru után Botswana is megszakította diplomáciai kapcsolatait a Kadhafi-rezsimmel, és még Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is elítélte a líbiai vezetőt. 

Folytatódtak a tüntetések Szanaában, Jemen fővárosában is, ahol lemondott Szale elnök pártjának hét képviselője, amiért a rezsim és támogatói erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben. A Moody's által is leminősített Bahreinben még mindig több ezren tiltakoztak a Gyöngy téren, miközben a király politikai foglyok szabadon engedésével próbált kedvezni a tüntetőknek.

A tüntetéseket megelőzendő pénzosztásba kezdett a szaúdi vezetés, a három hónap után gyógykezelésről hazatérő Abdulah király biztosra megy, bejelentette, hogy megemelik a lakhatási támogatások és egyéb szociális juttatások összegét, tízmilliárd dollárt, (~2 billió forintot) utal a nemzeti fejlesztési alapba.