Valér
2 °C
8 °C

Kadhafi Oszama bin Ladennel riogatott

2011.02.25. 01:33 Módosítva: 2011-02-25 08:17:18
Rakétákkal is lőtték a tüntetőket egy nyugat-líbiai városban, miközben Tripoli szellemvárossá változott. Kadhafi újabb beszédében Oszama bin Ladent és az al-Kaidát okolta a tüntetésekért, Svájc befagyasztaná a rezsim bankszámláit.

Újabb véres harcok kezdődtek csütörtökön több nyugat-líbiai városban is, ahogy Moamer el-Kadhafi Líbia egyre kisebb része fölött gyakorol csak hatalmat. Kadhafi ismét beszédet mondott a líbiai állami tévében, ezúttal azonban csak a hangját lehetett hallani.

Kedd esti beszédében még az Egyesült Államokat és a médiát vádolta a tüntetések kirobbantásával, ezúttal azonban a szerdán elkezdett retorikát folytatva a beszéde nagy részében az al-Kaidát emlegette, amelynek szerinte döntő szerepe van a tüntetésekben. Kadhafi szerint egyenesen Oszama bin Laden áll a demonstrációk mögött, az ő emberei adtak drogokat a tiltakozóknak, akik ezért állatias tettekre ragadtatták magukat. Kadhafi beszéde bővebben>>>

Kadhafi előtt a héten egyre inkább előtérbe tolt második legidősebb fia, Szaif is beszélt, és újra felemelt ujjal fenyegetőzött a líbiai állami tévében. Ezzel párhuzamosan tanácskozásba kezdtek a kelet-líbiai törzsi vezetők a már felszabadult al-Bajdában, jelen volt a lázadok oldalára állt belügyminiszter is, aki szerint Kadhafi akár biológiai fegyvereket is bevethet a lázadók ellen.

Reggel brutális harcok robbantak ki a Tripolitól ötven kilométerre nyugatra lévő al-Zavíjában, ahol a rezsim erői öt órán át lőtték a tüntetőket, akik ellen légvédelmi rakétákat is bevetettek. Egy szemtanú szerint legalább százan meghaltak, négyszázan megsebesültek, az egyik líbiai lap negyedennyi áldozatról számolt be. A több tízezer tüntető azonban szembeszállt a nehézfegyverekkel támadó csapatokkal, és a legutolsó hírek szerint sikerült megvédeniük a várost. Az ellenzék által már megszerzett Miszratát is megpróbálták visszafoglalni a biztonsági erők, a kadhafista zászlóaljakat azonban felfegyverzett tüntetők várták.

A főváros közelében ugyan összecsapások voltak, ezzel szemben Tripoli szellemvárossá vált, tüntetőket egyáltalán nem lehetett látni, gépfegyveres fiatalok őrzik az utcákat. A főváros nemzetközi repülőtéren mintegy tízezren próbálnak feljutni valamelyik gépre, a helyszínt káosz, tömeghisztéria és borzalmas állapotok jellemzik.

Az ország keleti részéből érkező jelentések szerint az ottani lakosság fegyverkezik, állítólag Tripolihoz készülnek. Többen ugyanakkor attól tartanak, hogy Kadhafi támogatói még Bengáziban vannak, csak egyelőre elbújtak. Ahogy az ország keleti része kicsúszott Kadhafi kezéből, a médiahelyzet is átalakult. Két új rádióadó indította el műsorát, Bengáziban egy új lap is bemutatkozott.

Barack Obama amerikai elnök Nicolas Sarkozy francia és David Cameron brit vezetővel közösen ítélte el a líbiai erőszakot, Svájc pedig elrendelte azoknak a bankszámláknak a befagyasztását, amelyek Kadhafihoz vagy a környezetéhez tartozhatnak, és akár 600 millió dollár értékű líbiai vagyonról lehet szó.

Jemenben szinte minden nagyobb városban tüntettek, pokolgép robbant egy ellenzéki demonstráción, a robbanásban egy ember életét vesztette, ketten megsérültek. Ezzel 16-ra nőtt a két hete tartó tiltakozások során elhunytak száma. Algéria hatályon kívül helyezte a tizenkilenc éve érvényben lévő szükségállapotot az országban, a hivatalos közlönyben is megjelent a döntés.

Líbiában már a forradalmi péntekre készülnek, egyre többen emlegetik, hogy Ben Ali és Hoszni Mubarak is pénteken bukott meg, ezt a sorsot szánják a Twitteren Kadhafinak is. Irakban pénteken tartják a Harag Napját, a kormányzat ott is az al-Kaidával fenyegette a tüntetőket, és próbálta elejét venni a nagyobb demonstrációknak.