Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Rágógumi-háború Sarkozy és az ankarai polgármester között

2011.02.26. 18:25
Melih Gökcek ankarai polgármester rágógumit rágva bocsátotta útjára a rövid törökországi látogatásáról távozó Nicolas Sarkozy francia elnököt

A G20 elnökeként Sarkozy mindössze hat fagyos hangulatú órát töltött pénteken a török fővárosban, ráadásul magára haragította a fogadóbizottsággal érkező Gökceket, ugyanis egy hatalmas rágógumival szájában szállt ki a repülőgépből.

"Sarkozy kiszálláskor egy hatalmas rágógumin csámcsogott. A lépcsőn leereszkedve egy pillanatra megállt, félbeszakította a rágózást, vizslató tekintettel körbenézett, majd ott folytatta, ahol abbahagyta" - mondta a török belpolitika üde színfoltjának és egyben megosztó személyiségének számító Gökcek.

"Személy szerint engem nagyon megbotránkoztatott" - tette hozzá a városatya.

Ankara polgármestere elárulta, hogy Sarkozy korábban Abdullah Gül török államfő franciaországi látogatásán is tiszteletlenül viselkedett. Gökcek így nem hagyhatta válasz nélkül az újabb sértést: "Amikor kikísértem, én is végig rágóztam - az autóban, a repülő felé vezető úton, és amikor elbúcsúztam tőle, akkor is". "Valakinek válaszolnia kellett, és úgy gondolom, hogy diplomatikusan reagáltam. Létezik egy olyan dolog, amit kölcsönösségnek hívunk" - folytatta.

Sarkozy kitartóan ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, és ennek Abdullah Güllel közös sajtótájékoztatóján is hangot adott - feldühítve ezzel a helyi közvéleményt.

Gökcek elárulta, hogy a közembereknek is tetszett a lecke, amit a francia elnöknek adott. A Twitter közösségi oldalon "100-ból 98-an" hálásak voltak a polgármester magatartásáért.