Menekültek ezrei Líbia és Tunézia határán

2011.03.03. 20:18
Több ezer fős tömeg várja a bebocsátást Tunéziába a líbiai határon. A menekültek fáradtak, éhesek, fáznak, és sérültek is vannak. A humanitárius szervezetek célja, hogy a meglévő menekülttáborban minél több helyet tudjanak biztosítani a rászorultaknak.

Győri Enikő, a magyar kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára csütörtök délelőtt Krisztalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős EU-biztos társaságában tárgyalásokat folytatott a tunéziai átmeneti kormány képviselőivel. Délután pedig a Tunézia és Líbia határán lévő menekült táborba látogatott Szilágyi Bélával, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatójával, ahol felmérték a menekültek helyzetét és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit.

Az államtitkár az Indexnek elmondta, jelenleg a legfontosabb és legsürgősebb feladat az evakuálás. Óránként körülbelül ezer menekült érkezik, szervezetten folyik ellátásuk, de ha ez a folyamat így marad és az evakuálás lassul, a mostani veszélyes állapot katasztrófához vezethet. Folyamatosan érkeznek felajánlások és segítség, repülőkön és hajókon szállítják el az embereket.

A gyors evakuálásban való segítségnyújtáson kívül a válságkezelésben is segítséget nyújtanak a nemzetközi szervezetek. Magyarországnak a demokratikus átmenetről szóló konzultációban lesz nagy szerepe Győri szerint.

A menekültek többsége fiatal férfi, a legtöbben Líbiában dolgozó tunéziai és egyiptomi munkások. Ők napok óta a szabadban éjszakáznak, kimerültek, éhesek, és fáznak. A határon erős, hideg szél fúj, sokaknak nincs megfelelő meleg ruházata, takarója, élelme. A kialakult tömegben többen meg is sérültek - tudtuk meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) munkatársától, Tóth Zoltántól.

Az UNHCR munkatársai ideiglenes sátortábort építettek hét kilométerre a határtól, amely mintegy tízezer fő befogadására alkalmas. A humanitárius szervezetek célja, hogy a tábor befogadóképességét megkétszerezzék a következő napokban. Az UNHCR szerint február 20. óta 90-95 ezer ember áramlott be Líbiából Tunéziába.

A tunéziai kormány becslése szerint körülbelül 25 ezer személyt kell
sürgősen továbbszállítani saját hazájába vagy olyan célországba,
amely stabilan el tudja látni a rászorultakat - mondta Tóth Zoltán. Ma a Tunisz melletti Djerba repülőtérről 50 humanitárius járatot indítottak. António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint "a gazdag országok már kimenekítették állampolgáraikat. Most ideje törődni a szegényebb országok állampolgáraival is."