Diána
11 °C
22 °C

Obama bocsánatot kért, hogy legéppuskáztak 9 gyereket

2011.03.04. 02:33 Módosítva: 2011.03.04. 02:44
Obama videóüzenetben kért elnézést az afgán elnöktől, amiért egy helikopter-támadásban véletlenül kilenc rőzsét gyűjtő fiút öltek meg. A műveleti parancsnok bocsánatkérését CD-terjesztik Afganisztánban.

Barack Obama elnök szerdán videokonferencia keretében "mély sajnálatát" fejezte ki Hamid Karzai afgán államfőnek, amiért egy légicsapásban 9 gyerek életét vesztette Afganisztánban.

Az elmúlt két hét alatt négy incidensben mintegy 80 polgári lakos vesztette életét Kelet-Afganisztánban. David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-csapatok parancsnoka szerdán merőben szokatlan gesztust tett, és őszinte bocsánatot kért, amiért kedden egy helikopter-támadásban 9 tűzifát gyűjtő fiú életét vesztette Kunar tartományban.

Csütörtökön a NATO-vezette nemzetközi stabilizációs erő (ISAF) háromnyelvű CD-ken adta közre Petraeus helyettese, David Rodriguez tábornok video-nyilatkozatát:

"A koalíciós erők nevében fel kívánom ajánlani őszinte bocsánatkérésemet 9 gyermeknek a Kunar tartománybeli Darjápeh körzetében történt megölése miatt" - jelentette ki a felvételen Rodriguez tábornok, a napi műveletek parancsnoka.

Rodriguez szerint a helikopterből felkelőnek nézték a fiúkat, de egy értékelő csoport nem sokkal később megállapította, hogy a "legrosszabb" történt, és hogy "szörnyű hibát követtek el".

Az ISAF korábban rendszerint írásos közleményekben számolt be a civilek haláláról, többnyire a felkelőket okolva azokért. Az ENSZ adatai szerint a civil áldozatok száma a tavalyi év első 10 hónapjában 20 százalékkal - 6215 főre - emelkedett Afganisztánban 2009 hasonló időszakához képest. Az összesítés szerint az áldozatok több mint háromnegyedének haláláról a tálibok tehetnek, az afgánokat azonban a nemzetközi koalíció okozta halálesetek jobban feldühítik.