Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Vádemelés a srebrenicai mészárlás ügyében

2011.03.04. 14:54

A boszniai ügyészég vádat emelt a boszniai szerb rendőrség különleges osztagának egy volt tagja ellen az 1995-ös srebrenicai gyilkosságokban játszott szerepe miatt. Bozida Kuvelja a vád szerint részt vett a szerb erők által 1995 júliusában foglyul ejtett, több mint ezer, muzulmán férfi és fiú elleni gyilkosságokban. A férfi állítólag személyesen is részt vett mintegy száz, a kravicai mészárlást túlélt fogoly kivégzésében. Kuvelját, a Jahorinaként emlegetett különleges boszniai szerb rendőri egység volt tagját januárban vette őrizetbe a boszniai rendőrség.

Az 1992 és 95 közötti háború végén, 1995 júliusában a boszniai Srebrenica környékén több mint nyolcezer muzulmánt, főleg férfiakat és fiúkat végeztek ki. Az eddigi bizonyítékok szerint a tömeggyilkosságot a Ratko Mladić vezette Szerb Köztársasági Hadsereg hajtotta végre.

Előzőleg az ENSZ védett, biztonságos területté nyilvánította Srebrenicát, a vérengzést azonban ez nem akadályozta meg, annak ellenére sem, hogy 400 felfegyverzett holland békefenntartó tartózkodott a területen. A mészárlás volt az egyetlen olyan fejezete a boszniai háborúnak, amit később népirtásnak nyilvánított az ENSZ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?