Előd
9 °C
17 °C

Vegyi fegyverek szivárognak a Fekete-tengerbe

2011.03.04. 16:25

Mintegy félezer, vegyi fegyvernek minősülő anyaggal teli hordót találtak a Krím-félsziget partjai közelében - állítja az ukrán TSZN híradóműsor. A hordókat valószínűleg még a II. világháborús német megszállást megelőzően süllyesztették a víz alá.

A mérgező anyagokat tartalmazó hordókat a félsziget partjaitól körülbelül 40 kilométeres sávban találták meg az ukrán katasztrófavédelem búvárai. Ezt a tényt egy oknyomozó riport nyomán hozta nyilvánosságra egy orosz televíziós csatorna.

A hírt a katasztrófa-elhárítási tárca nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Az újságírók által megkérdezett szakértők szerint a hordók többsége idegbénító, maró, illetve erősen mérgező hatású vegyületeket (zömében sarint, ipritet és cián-kloridot) tartalmaznak. A búvárok azt mondták, hogy a 70 éve mélyben heverő konténerek közül sok már szivárogni kezdett.

Egy-egy hordó tartalma akár 40 kilométeres körzetben is képes megsemmisíteni a Fekete-tenger élővilágát. A népszerű kirándulóhelynek számító Lasztocskino közelében például a tengervíz ammóniatartalma már most 100-szorosa a megengedett határértéknek.

Az újságírók szerint az ukrán hatóságok szándékosan igyekeznek elbagatellizálni a problémát, arra hivatkozva, hogy egyes vállalkozói körök ilyen vészhírek terjesztése révén szeretnék elriasztani a turistákat, hogy később áron alul vásárolhassák fel az elnéptelenedett partszakaszokat.