Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A szélsőjobb nyerné a francia elnökválasztás első körét

2011.03.05. 17:35

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a francia szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen nyerné meg az elnökválasztás első fordulóját, megelőzve Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőt és a szocialista jelöltet. A Harris Interactive nevű közvélemény-kutató cég felmérésének eredményeit a Le Parisien nevű napilap vasárnapi számában ismertetik, de előzetesen már szombaton közöltek részleteket belőle.

Eszerint Marine Le Pen - akit január közepén választott meg elnökévé a Nemzeti Front (FN), és aki így apja, a szélsőjobboldali pártot megalapító Jean-Marie Le Pen örökébe lépett - az első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthatna, míg Sarkozy és Martine Aubry szocialista pártelnök egyaránt 21-21 százalékot kapna.

Franciaországban 14 hónap múlva, 2012-ben tartanak elnökválasztást. Most először fordult elő, hogy egy közvélemény-kutatás a szélsőjobboldali jelölt továbbjutását valószínűsíti. Hetek óta a jobb-és a baloldal részéről egyaránt egyre többen figyelmeztetnek annak kockázatára, hogy megismétlődhet a 2002-es elnökválasztás forgatókönyve, amikor is az április 21-én tartott első fordulóban Jean-Marie Le Pen kiütötte a szocialista Lionel Jospint, és bekerült a második fordulóba Jacques Chirac ellenfeleként.

A CSA közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésének február 24-én közölt adatai szerint a jobboldal legjobb jelöltje Sarkozy lenne, mert egyedül ő képes megelőzni az FN elnökét. Bár a franciák 59 százaléka nem kívánja, hogy Sarkozy induljon az elnökválasztáson, ha mégis ő lesz a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jelöltje, a szocialista Dominique Strauss-Kahn (23-28 százalék) mögött a második helyen végezne, mutatta ki ez a korábbi felmérés. Amennyiben így lenne, a CSA felmérése alapján Strauss-Kahn - a jelenlegi állapot szerint - fölényes győzelmet aratna Sarkozy felett.

Francois Fillon kormányfő a le Figaro című napilapban szombaton megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy Sarkozy a jobboldal "egyetlen és lehető legjobb" államfőjelöltje. Szerinte minden más jelölt megosztaná a jobboldalt. Azt mondta, a jobboldalnak és a centrumnak egyértelműen csak egyetlen egy jelöltet szabad indítani a jövő évi elnökválasztáson.  • Vennék
  • Hírek